Belföld

Szanyi: a Fidesz összecsinálja magát a Jobbiktól

Az európai baloldal újjászületését tervezi Szanyi Tibor, ha kikerül Brüsszelbe, ahol Orbán Viktornak és pártcsaládjának, az Európai Néppártnak nem lesz kétharmada – véli a listavezető a Népszabadságban megjelent interjúban.

„Nekem az egyik vállalásom, hogy olcsóbbá tesszük az élelmiszereket” – ígéri Szanyi. A párt már az országgyűlési választásokon is az éhezés, a gyermekéhezés felszámolásával kampányolt, ezt vitték tovább az EP-választásra.

Nem közösködne

Az, hogy a korábbi összefogás helyett most különindulnak a baloldal pártjai, Szanyi szerint azt is jelenti, hogy csak az MSZP-re leadott szavazatok a baloldali szavazatok, ugyanis „csak az MSZP-ről mondható el biztosan, hogy képviselői az európai szocialisták között fognak ülni”, majd megpendíti azt is, hogy nem szívesen ülne egy frakcióban a DK-val, bár ez nem rajta múlik. A DK ugyanis Európai Egyesült Államokat képzel el, ő pedig ezt ellenzi.

A Fidesz összecsinálja magát

Szanyi szerint „a Jobbik akárhányadik helyen végezhet, ez nem változtat azon, hogy az MSZP a legerősebb demokratikus ellenzéki párt, tekintettel arra, hogy a Jobbik nem a demokratikus térfélen játszik. Ilyen értelemben a Jobbikot nem is tekintem vetélytársnak, nincs velük miben rivalizálnunk. Egyébként, ha megelőzne minket a Jobbik – amire nem számítok – az nemcsak a mi bajunk lenne, hanem a Fideszé is”.

„A futóversenyeken is az első szokta összecsinálni magát, amikor a harmadik helyezett felfut a másodikra, és megelőzi azt.”

De ezzel együtt nem hiszi, hogy a Jobbik megelőzné őket. Eredménylatolgatás terén pedig azt várja, hogy – azzal együtt, hogy hazánk egy képviselői hellyel kevesebbet kapott – ugyanúgy négy politikus utazhat ki. Öt mandátum is reális lehet, de a hetet sem zárja ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik