Belföld

Magánpénzeket várnak az visszautasított állami helyett a zsidószervezetek

A 35 szervezetet magába foglaló Memento70 Civil Alap 210 millió forintot szeretne összegyűjteni, hogy megvalósíthassa a holokauszt 70. évfordulójára szervezett megemlékezés programjait.

Több nyertes szervezet és személy visszautasította az állami támogatást, és 2014. március 18-án életre hívta a Memento70 civil társadalmi összefogást, hogy előteremtse a programok anyagi forrását. Magyarországon és a határon túl lehetőséget biztosítanak minden zsidó és nem zsidó szervezetnek és személynek arra, hogy támogatásukkal a mozgalom mellé állva kifejezhessék független véleményüket.

35 szervezet csatlakozott

Ahhoz, hogy minden program megvalósuljon, 210 millió forintnak kell összegyűlnie. A Memento70 adományozói támogathatják a kampány egészét, és az egyes programokat is. Nem csak pénzadományokkal, hanem természetbeni felajánlásokkal és önkéntes munkával is segíthetik az összefogást. A kampány az emlékév alatt, 2014 áprilisától 2015 áprilisáig folyik.

Az együttműködési nyilatkozatot eddig 35-en írták alá; az összefogáshoz minden, a Civil Alap támogatását visszautasító szervezet és személy csatlakozhat.

Olimpikonokat is elvitt a vészkorszak

A Memento70 egyik tagja, a Maccabi Vívó és Atlétikai Club programjai emléket állítanak azoknak a kiváló sportolóinknak és sportvezetőinknek, akik a holokausztban vesztették életüket. Bemutatják, hogy a zsidóság milyen fontos szerepet töltött be a magyar és nemzetközi olimpiai mozgalom megteremtésében, népszerűsítésében és az egész magyar sportélet fellendítésében.

A programok fővonalában olimpiai bajnokainkat, olimpikonjainkat mutatják be, többek között Petschauer Attilát, Garai Jánost, dr. Gerde Oszkárt, Székely Andrást, Kabos Endrét vagy Mándi Ödönt, vagy sakkolimpikonjainkat, Steiner Endrét és Lajost.

Szellemi szökés szakácskönyvvel

Egy másik taguk, a Gólem Színház Endrei Istvánné Weisz Hedvig Szakácskönyv a túlélésért című könyvének különleges színházi adaptációját mutatja be. Öt éhező zsidó nő 1944-ben a lichtenwörthi lágerben azzal tartotta egymásban a lelket, hogy otthoni ízeket, családi ebédeket idéztek föl.

A recepteket egyikük kis papírcetlikre szénnel, ceruzabélfoszlányokkal följegyzetelte. A lichtenwörthi táborban a nácik kiéheztetési kísérletet végeztek. Itt nem voltak gázkamrák, nem is dolgoztatták a rabokat, csak éppen nem adtak nekik enni. Az öt magyar rabnak a szakácskönyvírás volt a szellemi szökés, ez mentette meg az életüket.

Metróban is lesz kiállítás

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület Hiány című kiállítása a budapesti metrószerelvényekben a reklámfelületeket kihasználva emlékeztet arra, hogy a magyar társadalom milyen veszteségeket szenvedett közismert és tiszteletre méltó állampolgárai elpusztításával és elüldözésével. A közismert művész személyiségek mellett bemutatja a tudományos, műszaki, gazdasági élet és a sportvilág veszteségeit és áldozatait is. Minden tablón néhány adattal jellemzik a magyar holokauszt dimenzióit. Rövid magyar és angol nyelvű életrajz, valamint sok kép és ábra mutatja be a kiválasztott személyt és munkásságát.

A Memento70 programjai rámutatnak arra, hogy a magyarországi holokauszt nem a deportálásokkal, nem a gettók felállításával, a haláltáborokkal és tömeggyilkosságokkal kezdődött. A tragédia mozgatórugói olyan téveszmék, előítéletek voltak, amelyek a mai magyar társadalomban is élnek, és nem csupán a zsidó közösséget érintik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik