Belföld

“Csak a Fidesz” győzelme a biztos

A kutatócég szerint az elmúlt hetekben csökkent a választási kedv: május első felében 39 százaléknyian ígérték biztosra, hogy elmennek szavazni május 25-én, addig a legfrissebb felmérés 32 százaléknyi választót mutat. A részvétel az utolsó napok aktivizálásának hatására ennél magasabb lehet, akár meghaladhatja a 35 százalékot is. Az MTI által közölt kutatás szerint a biztos pártválasztók között a Fidesz 56, a Jobbik 17, az MSZP 15, a DK és az Együtt-PM 5-5 százalékot ér el, az LMP az eltökélt szavazói kör 3 százalékának támogatását élvezi.

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

Az áprilisi parlamenti választás tapasztalatai, a közvélemény-kutatások és a tényleges eredmények összevetése, a pártok szavazóinak mozgósítottsága, az átszavazási valószínűségek alapján az Ipsos becslése szerint a Fidesz nagy fölénnyel nyeri az EP-választást, eredménye valószínűleg 52 és 56 százalék között alakul. Az MSZP és a Jobbik közötti verseny feltehetően szoros lesz. Jelenleg úgy tűnik, a nemzeti radikális pártnak kedvezőbb a helyzet, de az utolsó napokban akár meg is fordulhat a sorrend. A Jobbik eredménye 15 és 17 százalék között várható. A párttal összefüggésbe hozott kémügy az adatfelvétel végeztéig (e hét keddig) nem befolyásolta negatívan a Jobbik pozícióit.

A Jobbikéhoz hasonlóan a szocialista párt támogatottsága is 15 és 17 százalék között valószínű. Az Ipsos szerint az MSZP-nek akkor van több esélye utolérni vagy megelőzni a Jobbikot, ha a választási részvétel relatíve magas, és a sikerhez az is kell, hogy a szocialisták maguknál tartsák azon szimpatizánsaikat, akik talonban tartják a DK-t vagy az Együtt-PM-et.

Az valószínűtlen, hogy a DK, az Együtt-PM és az LMP mindegyike bejusson az EP-be. Az elemzés arra utal, hogy mandátumszerzésre az LMP-nek van a legkisebb esélye, eredménye 3 és 5 százalék között várható. A DK, az Együtt-PM és az MSZP szavazói között viszonylag magas az átszavazási hajlandóság, így nehéz megbecsülni a két kispárt eredményét.

.A közvélemény-kutatás 2014. május 13. és 20. között készült, személyes megkérdezéssel. A felmérés során megkérdezett 1000 ember életkor, nem, iskolai végzettség, valamint településtípus szerint az ország felnőtt népességét reprezentálta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik