Belföld

Öt éve a melanoma ellen

Fél évtizede indult az EVP megelőző programja.

Az Egészséges Vásárhely Program (EVP), a 2009-es indulása óta kiemelt figyelmet fordít a melanoma-megelőzésre. Ez a daganattípus az egyik legveszélyesebb bőrrákfajta, mely évről évre egyre több áldozatot szed.

A melanomás esetek száma az egész világon szaporodik, elsősorban a fehér bőrű lakosság körében. A melanoma általában sötétbarna vagy fekete, kezdeti stádiumban a bőrfelszínben helyezkedik el, később előemelkedik, benne esetleg csomó tapintható. Az anyajegyek száma befolyásolja a melanoma előfordulási gyakoriságát: akin nagyszámú anyajegy van, annak nagyobb az esélye a bőrrák kialakulására – olvasható az EVP témával kapcsolatos ismertetőjében.

Az erős UV sugárzás növeli a betegség kialakulásának kockázatát, így minden év ezen szakában, a napos évszak érkeztével az Egészséges Vásárhely Program Egészségfejlesztési Irodája, képzésekkel, előadásokkal igyekszik felhívni a figyelmet erre a veszélyes kórra, a megelőzés lehetőségeire.

Május 27-én, délután négy órakor Kovács László bőrgyógyász-főorvos tart előadást a téma iránt érdeklődőknek a kórház „L” épületében. Jelentkezni május 26-áig lehet az efi-hodmezovasarhely@evp.hu e-mail címen vagy hétköznap munkaidőben, reggel hét és délután fél négy között a 62-532-368-as telefonszámon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik