Belföld

Lufi Orbán államfősége

Ez egy olyan lufi, amit a Fidesz kétévente szeret felengedni – mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában a Political Capital igazgatója arról, hogy két év múlva Orbán Viktor beköltözne a Sándor-palotába. Szerinte a téma nem lényegtelen, de a lépésnek nem lenne semmi értelme, hiszen a kormánynak kétharmada van a parlamentben, egy olyan országban, ahol az elmúlt négy évben meggyengült a fékek, ellensúlyok rendszere.

Krekó Péter szerint az elnöki rendszerben kódolt a konfliktus, ráadásul nem kockázatmentes, csak akkor lenne értelme, ha az államfőt közvetlenül választják. Ha viszont a Fidesz 2017-ben nem lesz elég népszerű, akkor még az sem biztos, hogy megválasztanák Orbánt – tette hozzá az elemző.

Krekó szerint az biztos, hogy az elnöki rendszer nem a hatékonyabb kormányzás felé vezet, arra viszont jó, hogy bénítani lehessen egy következő kormányt, ha nincs meg a kétharmada. A vitáról szólva az elemző azt mondta, amíg a választók nem büntetik a Fideszt, amiért nem vitázik, addig a Fidesz nem fog kiállni, hiszen egy választási vitában az veszítheti mindig a legtöbbet, aki pozícióban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik