Belföld

Herényi Károly: Én már semmi hülyeségen nem lepődöm meg

Ügynök lett az MDF volt elnöke. Egy amerikai cég termékeit forgalmazza, hálózatot épít, nem mellesleg hatvannégyévesen is konditerembe jár, hogy "elégesse a felesleges cukor egy részét". Villáminterjú zafírral.

Ön ügynök?

Hogy mi vagyok?

Ügynök.

Micsoda? Ezt mondják rám? Ki?

Most olvasom, hogy egy gyógytermékeket forgalmazó, MLM-rendszerben működő amerikai cég magyarországi ügynöke lett.

Ja! Ilyen értelemben igen.

Megijesztettem? Csak nem arra gondolt, hogy önt is kágébélázzák?

Én már semmi hülyeségen nem lepődöm meg.

Régi vonzódás ez a multi level marketinghez?

Nem, az MLM már politikusként is érdekelt, de akkor még kampányszempontból.

Az Országgyűlésből négy éve távozott. A politika és az MLM között miből élt?

A nyugdíjamból. Baromi jó nyugdíjam van, hiszen ledolgoztam negyvenvalahány évet. Az MLM-ben sem a pénz motivál.

Hanem?

Hatvannégy éves vagyok, de nagyon nem szeretném nyugdíjasként élni a mindennapjaimat. Sokat dolgozom, tegnap Erdélyben jártam, ma Magyarországon intéztem az ügyeket, komoly.

Konkrétan? Hálózatot épít? Elad?

A termék európai bevezetését csinálom, ami azt jelenti, hogy a termékeinket megismertetem az emberekkel.

Kóstolókat szervez? Összehívja a népet, előadást tart, kitölti kis pohárkákba a roborálószert, oszt potencianövelőt?

Vizsgálódik az ember az ismeretségi körében, és akiben lát fantáziát, azt meghívja egy beszélgetésre, és az a drága jóember eldönti, hogy egyáltalán nem érdekli dolog, vagy fogyasztani akarja, netán foglalkoztatja az üzleti rész is. Olyanokat hívok meg, akikről feltételezem, hogy egészséges életmódot folytatnak, meg olyanokat, akiknek van valami bajuk. Ugyanis ez a termék nemcsak roborál, hanem gyógyszer nélkül karban lehet tartani vele a kettestípusú cukorbajt, a magas vérnyomást, a magas koleszterinszintet, csomó mindent. Magam is szedem, és azóta nem eszem gyógyszert, pedig nekem is volt magas vérnyomásom és cukorbetegségem, igaz, konditerembe is járok, így a felesleges cukor egy részét elégetem.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Növeli az üzlet hatékonyságát, hogy a kliensek emlékeznek Herényi Károly arcára a tévéből meg a Parlamentből? Vagy inkább rontja?

Nagy előnyt jelent. Az MLM-rendszer szépsége, hogy a bizalomra épül, és a reklám helyett az ajánló személye a garancia a termékre. Amire nagyon kell vigyázni, mert nehéz megszerezni, könnyű elveszíteni, és rettentő nehéz visszaszerezni. Missziónak tekintem, hogy társadalmilag elfogadottá tegyem ezt a foglalkoztatási formát, hiszen másképp élnénk, ha bíznánk kicsit egymásban. A bizalom a társadalmi tőke szintjét is növeli. És már csak azért is biztos vagyok benne, hogy az MLM hamarosan a mainál is sokkal szélesebb körben elterjed, mert amúgy nem nő majd a munkahelyek száma.

Kinek lesz pénze vásárolni MLM-ben meg nem MLM-ben, ha majd egy hatalmas MLM-háló lesz az ország, és keveseknek lesz nem MLM-es, úgymond termelő állásuk, fizetésük?

A technológiai fejlődés egyre kevesebb élőmunkát igényel. Ez világjelenség. Ezzel párhuzamosan sajnos már Magyarországon is terjed az úgynevezett foglalkoztatotti szegénység, ami azt jelenti, hogy ugyan van állása az embernek, de a létminimum alatt él. Csakhogy ez zsákutca, amire idővel a politika is rájön, jó, nem a mostaniak, mert nekik ez a szociális műveltségüket meghaladó feladvány. A lényeg, hogy hatalmas munkaerő-fölösleg képződik a piacon, és ebből a problémából ki kell lépni. A kilépés egyik módja a multi level marketing, a másik pedig az én másik mániám, a feltétel nélküli alapjövedelem, ami egyébként Alaszkában, ahonnét a mi termékünk is bejön, napi gyakorlat.

A feltétel nélküli alapjövedelemről máskor ejtsünk szót, most inkább azt kérdem: jó buli alaszkai szert forgalmazni?

A magyar átlagkeresetnél lényegesen több kereshető vele.

Hogy áll az ön hálózata? Épül szépen?

Decemberben kezdtem, pontosabban tavaly ősszel, és most már egész jó szinten vagyok.

Önöknél is van aranyszint, gyémántszint, bronzszint, meg ilyenek?

Van.

Hol tart?

Olyan középtájon.

Annak mi a neve?

Zafír. Klassz dolog.

A hírek szerint önön kívül is számos expolitikus erősíti az alaszkázó MLM-csapatot, köztük Lamperth Mónika volt belügyminiszter, Kökény Mihály és Székely Tamás volt egészségügyi miniszter.

Valóban vannak itt volt politikusok.

Tán olyan is akad köztük, aki még nem nyugdíjas, és kenyérre kell a jutalék. Ön szerint dolga lenne az Országgyűlésnek, hogy munkával, megélhetéssel lássa el a Házból kieső képviselőket?

Miért lenne dolga?

Tán nemzetbiztonsági szempontból. Ha nem bír piacképes tudással a volt közélő, és sem a komódban, sem a bécsi bankszámlán nem lapul egy-kétszázmillió forint, könnyen „ellenséges szándékú” erők markába keveredhet a gyanútlan expolitikus.

A közgondolkodás már így is bűnözőként tartja nyilván a politikusokat. Egye meg őket a rosseb! – így gondolkodnak rólunk. Mi lenne, ha még plusz járadékot is megszavaznának maguknak a képviselők?! Aki politikusnak áll, kalkuláljon azzal is, hogy egyszer vissza kell térni a civil életbe, ami bizony komplikált feladat.

Fotó: MTI/Földi Imre

Ön nem vágyik vissza a politikába?

Ebbe? Isten őrizz visszatérni. Már nincs olyan politikai alakulat, ahová belépnék. Bokrosé jó lett volna, de arra sajnos nincs társadalmi igény. Inkább kivárom, míg ismét arra a gondolkodásra lesz kereslet, amit az MDF képviselt. Nem mehet sokáig, hogy a parlament azzal foglalkozik, ki volt kém, ki volt ügynök, ki volt ez, ki volt az, de azzal nem, hogy az emberek egyre szarabbul élnek, minden süllyed lefelé, a gazdaság a béka segge alatt. Vezért választottunk magunknak, a kormány szobrot épít a múltról, és a neonáci beszéd hétköznapi lett, soroljam? A mostani ellenzékieknek egyetlen normális lépésük lenne: le kéne mondani a mandátumukról.

Az miért jó?

Ha nem így tesznek, elveszítik maradék erkölcsi hitelüket. Ma Orbán az ellenzék jelenlétére hivatkozva nyugodtan kiállhat a világ elé, hogy lám, működik nálunk a demokrácia, ami persze messze nem igaz.

Na de szegények, ha lemondanak a mandátumukról, nem lesz állásuk. Bár mondjuk ott az MLM.

Oldják meg. Elég nagy baj, ha a fizetésükért lettek képviselők… Felesküdnek arra az alkotmányra, amit köpködtek, eltűrik, hogy egy olyan ember az Országgyűlés alelnöke, akit a bíróság elítélt cigányrugdosásért, és az ő instrukcióit kell tudomásul venni… Marhára el kéne onnan húzni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik