Belföld

Nézőpont: csak a második hely kérdéses

A Fidesz-KDNP támogatottsága 46 százalékon, a MSZP-é 17 százalékon, a Jobbik 15 százalékon áll jelenleg a potenciális szavazók között a Nézőpont Intézetnél. A legfrissebb felmérés szerint a többi párthoz képest a Jobbik-támogatók részvételi kedve tűnik jelenleg a legalacsonyabbnak.

Az LMP-nek jelenleg 8 százalékos a támogatottsága. A pártnak kedvezhet a fővárosiak és a diplomások nagyobb szavazási kedve, de továbbra is meg kell küzdenie azzal, hogy szimpatizánsai gyengén kötődnek az LMP-hez.

A DK-ra és az Együtt-PM-re a potenciális szavazók 6-6 százaléka voksolna. A két pártnál nagyon magas a keresztszimpátia, a DK elsősorban vélhetően az Együtt-PM-től tudott szavazókat szerezni az elmúlt hetekben.

Az intézet legfeljebb 39 százalékos részvétel vár a vasárnapi EP-választáson. Ez 5 százalékos csökkenés a május elején mért adathoz képest. Azóta a kis pártok támogatottsága is átrendeződött valamelyest, és a várható alacsony részvétel miatt kevés szavazó is viszonylag nagy hatással lehet a végeredményre.

A jelenlegi potenciális szavazatarányok alapján a Fidesz 11, az MSZP 4, a Jobbik 3, az Együtt-PM, a DK és az LMP 1-1 EP-mandátumra számíthat a 21-ből. A Nézőpont Intézet a Heti Válasz megbízásából készítette a felmérést. A kutatásban május 14. és május 18. között 1000 embert kérdeztek meg telefonon, nemre és korra régiónként, településtípusra és iskolai végzettségre országosan reprezentatív minta alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik