Belföld

Kiretusálták Marxot a Közgáz aulájából

A szobor ellen korábban a KDNP indított kereszteshadjáratot. A rektor kitartott mellette, mégis sikerült eltüntetni.

Az Ybl Egyesület idén – az építész születésének 200. évfordulóján – virtuális túrákon mutat be több, Ybl által tervezett épületet. Köztük van a Fővámház, amely jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetemnek ad otthont. Az Átlátszó Oktatás blognak tűnt fel, hogy a bemutatóból eltűnt a Marx-szobor. Minden más maradt, így nem az eredeti állapotot akarta bemutatni az egyesület, amelynek fővédnöke egyébként Áder János, védnöke Pintér Sándor – emlékeztet a blog..

Mint korábban megírtuk, korábban Rétvári Bence (KDNP) államtitkár írt nyílt levelet a Corvinus Marx-szobra ellen. Azzal érvelt, hogy a filozófus közgazdász a fajgyűlöletnek és az osztályharcos kommunizmusnak ágyazott meg, ezért el kellene távolítani az egyetem aulájából.

Válaszul a rektor jelezte, a szobor része az intézmény történetének. “Tény, hogy Karl Marx eszméi, különösen azok utóélete megágyaztak a XX. század embertelen diktatúráinak, ugyanakkor meghatározó nyugati egyetemeken munkássága a tananyag részét képezi, nyugati országokban több tucat közterület viseli a nevét.” – írta Rostoványi Zsolt.

A rektor utalt a Magyar Tudományos Akadémia nemrégiben a közterületek elnevezésével kapcsolatban közzétett állásfoglalására, amely szerint “Marx szellemi teljesítményét az egyetemes művelődéstörténet önmagában nagyra értékeli”. Kiemelte: az egyetem erről a kérdésről egyszer már világosan állást foglalt, amikor negyedszázada megváltoztatta a nevét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik