Belföld

Hende: a magyarok tudnak harcolni

Az 1848-49-es szabadságharc és tetőpontja, Buda várának visszavétele azt üzeni, érdemes küzdeni, harcolni közös jogainkért, a szabadságért, érdemes küzdeni az önrendelkezésért mondta a honvédelmi miniszter.

“Mi, magyarok tudunk harcolni, ki tudunk állni magunkért” – hangsúlyozta Hende Csaba a honvédelem napi rendezvények megnyitóján, szerdán a Budai Várban. A miniszter kitért arra is, hogy Budavár visszavétele egyfelől hatalmas szakmai teljesítmény, másfelől hatalmas áldozat volt: 370 honvéd az életét adta, 670 a testi épségét áldozta fel.

A Magyar Honvédség jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt néhány évben. Az ott szolgálók elkötelezett munkájának eredményeként alapvetően változtak meg a dolgok. A nemzet komoly erőfeszítések árán lépésről lépésre teremti meg a továbblépés, az újrafegyverzés, a honvédelmi életpálya létrehozásának feltételeit – fogalmazott a miniszter.

Százhatvanöt éve, a tavaszi hadjárat végén, 1849. május 21-én a magyar katonáknak három hétig tartó ostrom után sikerült visszaszerezniük a Budai várat. Ennek emléket állítva 1992 óta a honvédelem napja május 21.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik