Belföld

Három éven belül kormányfő lehet Lázár Jánosból

Amennyiben Orbán Viktorból államelnök lesz, úgy jó eséllyel a vásárhelyi képviselő váltja őt a miniszterelnöki székben.

Orbán Viktor köztársasági elnöki ambícióiról már korábban is cikkezett a magyar sajtó. Most a Népszabadság emelte be a témát újra a közbeszédbe. A lap – miniszterelnökhöz közeli forrásokra hivatkozva – azt írja, „komoly és reális” esély van rá, hogy 2017-ben, Áder János hivatali idejének lejárta után, a jelenlegi kormányfő költözik be a Sándor-palotába. Megjegyzik, ez csak az elnöki tisztség jelentős megerősítése után lenne elképzelhető. (A cikk egyébiránt több olyan miniszterelnöki beszédet is felidéz, amelyekben Orbán Viktor a parlamentarizmus hibáiról, gyengeségeiről, illetve a prezidenciális rendszerben rejlő lehetőségekről beszél.)

A lap arra is kitér, hogy Orbán államfői kinevezése esetén Lázár János vehetné át a kormány irányítását. A Népszabadság szerint a vásárhelyi képviselő kancelláriaminiszteri kinevezéséről szóló hírek is erre engednek következtetni, de egyes fideszes hangok is ezt a teóriát erősítik.

A Fidesznél indoklásul felhozzák, hogy a Miniszterelnökséget vezető államtitkárról már kiderült, hogy fáradhatatlan, óriási a munkabírása, képes irányítani az államapparátus hozzá rendelt részét, és persze az is, hogy lojális Orbán Viktorhoz – olvasható a NOL.hu-n.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik