Belföld

Gyurcsány: „Nem kell egymásnak nekimenni késsel”

Gyurcsány Ferenc arra nem venne mérget, hogy mindig ilyen lesz az MSZP, az Együtt és a DK közötti viták izgalom-szintje, mint most, amikor ő visszafogott. Az egykori szövetségesekről csak azt követően akar beszélni, ha ők maguk már elemezték a történteket. “Mi május 25-e után pár hét alatt elemezzük, hogy mit gondolunk, mit csinálunk jól és mit rosszul. Akkor nyerek felhatalmazást, hogy a másikról beszéljek” – mondta.

A másik oka az a visszafogottságának, hogy a magyar belpolitika szerkezete háromosztatú: van a Fidesz, a radikális kvázi ellenzéke és egy balközép ellenzék, amelynek egy sor ügyben muszáj együttműködni. „Az együttműködéshez bizalom kell, a bizalmat meg nem lehet úgy megteremteni, hogy közben előtte ütöttük-vágtuk egymást. Szóval versenyezni is kell, meg egymásra vigyázni is, ennek keressük a jó kompromisszumát” – tette hozzá.

Szerinte az önkormányzati választások után intenzívebb lesz a verseny. “De nehogy félreértse bárki: nem kell egymásnak nekimenni késsel”, még akkor sem, ha az országgyűlési választáson a baloldali pártok nem arányosan osztották el a listás helyeket. Gyurcsány rossz kompromisszumnak nevezte, hogy ma az MSZP-nek hétszer annyi parlamenti képviselője van, mint a DK-nak, miközben az erőviszonyok – szerinte – messze nem ezt mutatják.

Ezt azzal magyarázta, hogy a DK túl jóhiszemű és nagyvonalú volt, az MSZP meg ügyes. Ők januárig nem voltak részesei a megállapodásnak, amikor pedig az MSZP és az Együtt nyitott feléjük, jelezték: a szélesebb megállapodásnak nem lehet más kerete, mint amiben már megállapodtak. Akkor ezt ő elfogadta, de utólag kiderült, rossz alkut kötöttek, és „az Együttesek nagyon rossz pozíciót szereztek maguknak még tavaly ősszel”.

Gyurcsány szerint az őszi önkormányzati választáson csak a nagyvárosokban kellene baloldali összefogás, és ha rajta múlik, május 26-án már kezdődhet is a felkészülés és a tárgyalás. A DK-elnök megpróbálna június végéig országosan megállapodni. Úgy vélte: 140 nagyobb településen lehet reális esélye a polgármesterváltásnak és annak, hogy érdemi frakciója legyen a baloldalnak. „Ebbe Budapesten beletartozik minden kerület, ez nem kétséges” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik