Belföld

Kínos bakit vétett a Választási Iroda

Értelmezési hiba miatt tévesen jelent meg a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán, hogy 9300, Magyarországon lakóhellyel rendelkező uniós állampolgár szeretne a magyar EP-listákra szavazni – mondta Deményné Kertész Krisztina, a választási informatikai rendszerért felelős IdomSoft Zrt. vezérigazgató-helyettese keddi sajtótájékoztatóján.

Az EP-választás sajátossága, hogy az unió más tagállamainak Magyarországon lakóhellyel rendelkező tagjai eldönthetik, hogy a magyar EP-listákra vagy az anyaországuk listájára kívánnak-e szavazni. Az uniós polgárok – amennyiben a magyar listára kívántak voksolni – május 9-ig kérhették névjegyzékbe vételüket.

Az NVI tájékoztató oldalán a névjegyzékbe vettek számáról szóló nyilvántartásban (a névjegyzéken szereplőkből “más EU tagállamok állampolgárai” pontnál) folyamatosan nőtt a választópolgárok száma, vasárnap már 9300 volt, ez azonban hétfő délutánra 1600-ra visszaesett.

9300 helyett 1633

Deményné Kertész Krisztina ezzel kapcsolatban azt mondta, a 9300-as számban egy értelmezési hiba miatt benne voltak azok is, akik külképviseleti névjegyzékbe kérték a felvételüket, de amint ezt észrevették, javították a hibát. Jelenleg a névjegyzéken szereplőkből más EU-tagállam állampolgáraként 1633-at tartanak nyilván.

Az NVI-hez 4800 kérelem érkezett, amelyben a választópolgár kérte, hogy a magyar listákra szavazhasson, ám ebből 1600 érkezett olyantól, aki magyar állampolgár és automatikusan szerepelt a névjegyzéken. Többen voltak olyanok is, akik nem jól adták meg a személyi azonosítójukat. A névjegyzéken szereplők száma így csökkent 1633-ra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik