Belföld

Bajnai: Két tétje van az EP-választásnak

Két tétje van a vasárnapi EP-választásnak Bajnai Gordon szerint. Az egyik, hogy a parlamenti választási vereség után melyik irányzat milyen súllyal vehet részt az ellenzéki politika megújításában és egy hiteles kormányzati alternatíva létrehozásában. A másik tét, hogy kik képviseljék a magyar érdeket Brüsszelben – fejtette ki az Együtt-PM listavezetője a Népszabadság keddi számában.

Arra a kérdésre, hogy milyen eredményre számít vasárnap, azt válaszolta: „Az a célunk, hogy ott legyünk az Európai Parlamentben. Ha két képviselőt küldhetünk, azt sikerként fogom elkönyvelni.”

A politikus szerint olyan brüsszeli képviselőkre van szükség, akik ha lehet, a kormánnyal együttműködve, de ha kell, a kormánnyal szemben is képviselik a nemzeti érdekeket.

Bajnai Gordon úgy véli, az első számú magyar érdek az, hogy a fejlesztési és agrárpénzek szabadabb és jobb felhasználásával a következő hét évben több mint 300 ezer új, minőségi munkahely jöjjön létre, mert e nélkül nincs stabil középosztály, nem jönnek haza a fiatalok és nem lesz polgárosodás.

„Hibáztunk”

Szerinte ha az országgyűlési választáson nem lett volna ellenzéki összefogás, még ennyi mandátumot sem szereztek volna. Szavai szerint a kompromisszum “felelősségteljes és célravezető” volt, ám mindez hiába, ha a választók ezt nem fogadják el. Bajnai úgy gondolja, “hibáztunk a tárgyalások során. Talán naivitásból, mert lényegesen jobb eredményre számítottunk. Ebben nekem is van felelősségem” – fogalmazott.

Az Együtt-PM hozta a legtöbb személyes áldozatot azért, hogy meglegyen a kormányváltás 2014-ben, “ennek ellenére vereséget szenvedtünk, és még a saját politikai tőkénk is kopott” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik