A Fidesz Strasbourg mögött is a szocialistákat látja

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának elmarasztalása után a Fidesz közölte, hogy nem engednek az Alaptörvénybe iktatott legsúlyosabb ítélet szabályozásából, és a szocialisták támadását látják mindemögött. A brutálsan meggyilkolt Szita Bence apja szégyennek tartja a strasbourgi ítéletet.

A Fidesz ragaszkodik a tényleges életfogytiglanhoz, mert a bűnözőknek a börtönben a helyük – írja a kormánypárt közleményében. Szerintük a súlyos, emberellenes bűncselekményeket elkövetőknek egy életre a börtönben a helyük.

A szocialisták támadása?

Mint írják, a tényleges életfogytiglan a magyar emberek döntő többségének akaratával került az Alaptörvénybe. 2011-ben, az alkotmányozást előkészítő nemzeti konzultáción ugyanis a magyarok 94 százaléka támogatta a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés lehetőségét.

Szerintük a szocialisták európai parlamenti képviselői, Tabajdi Csaba és Göncz Kinga javaslatára indítottak támadást a tényleges életfogytiglan ellen Brüsszelben a magyar emberek akaratát semmibe véve.

Embertelennek tartják

Kedden döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága az emberölésért és rablásért elítélt Magyar László ügyében,és kimondta, hogy sérti az emberi jogok egyezményét a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés magyar szabályozása.

A strasbourgi ítélet szerint minden fogvatartottnak joga van ahhoz, hogy előre meghatározott időközönként, megismerhető szempontok szerint megvizsgálják, indokolt-e még a fogva tartásuk. A magyar szabályozás azonban ezt semmilyen formában nem teszi lehetővé, nem biztosít elvi lehetőséget sem a szabadulásra. Strasbourg szerint ez az embertelen, megalázó büntetés tilalmába ütközik, vagyis sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

A Magyar Helsinki Bizottság 2009-ben fordult beadvánnyal az Alkotmánybírósághoz, a tész kiszabását lehetővé tevő rendelkezések megsemmisítését kérve. Mivel az ügyben az Alkotmánybíróság 2012. január 1-jéig nem határozott, az eljárás megszűnt. Ez után kapcsolódott be a strasbourgi ügybe a Magyar Helsinki Bizottság Magyar László oldalán.

46-an reménykedhetnek

A mostani döntésnek azonban nem csupán az emberölésért és rablásért elítélt férfi ügyére lehet hatása, mert áprilisban a Szegedi Ítélőtábla is felfüggesztett egy büntetőeljárást és az Alkotmánybírósághoz fordult azzal, hogy a testület állapítsa meg: a tényleges életfogytiglan sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

A büntetés-végrehajtás adatai szerint tavaly évvégén 46 fő tész-es elítéltet tartottak fogva Magyarországon, közülük 29 főt ítéltek el jogerősen.

A brutálisan megölt 11 éves Szita Bence apja már nyilatkozott a Velvetnek, hogy felháborítónak tartja, hogy tényleges életfogytiglanra ítélt gyilkosai egyszer mégis kiszabadulhatnak a fegyházból. „Strasbourg szégyene!” – kommentálta Gyöngyi Sándor, az Emberi Jogok Európai Bírósága ma kihirdetett ítéletét.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.