Belföld

Négyhavi bérét bukhatja a Combinót megtörő tanulóvezető

Vasárnap este egy tanulóvezető összetört egy Combinót. Ha az derül ki, hogy gondatlanságból okozott kárt, akkor a 4 havi bérének megfelelő összeget hajthatják be rajta, elég valószínű továbbá, hogy elveszíti az állását is.

Elmérte a féktávot egy tanulóvezető vasárnap, így az általa vezetett Combino nekicsapódott a baknak és az eleje ripityára tört. A kár az Index szerint százmillós lehet, amit a tanulóvezetőn biztosan nem tudnak behajtani.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet vezetőjétől, Nemes Gábortól megtudtuk: az ilyen eseteket a kollektív szerződésük szabályozza, amely 4 hónapos kártérítési kötelezettséget ír elő. Ez annyit jelent, hogy a sofőr 4 havi bérének megfelelő összeggel felel. Ha bruttó 300 ezer forintot keresett, akkor ez 1,2 millió forint. Emellett ilyen esetben meg is válhatnak a munkavállalótól.

Nemes Gábor megerősítette azt is: vélhetően nem volt teljesen kezdő a sofőr, hiszen Combinóra olyanokat tesznek tanulóként is, akik már legalább 5 éves villamosvezetői tapasztalatot szereztek.

A szakszervezethez egyébként olyan információk jutottak el, hogy a sofőr rosszul lett, és ez okozta a bajt. Az Index viszont úgy tudja, a villamosvezető valószínűleg nem aludt el és nem is lett rosszul, mert éberségi berendezés van a Combinón. Viszont valami történhetett, mert számítások szerint 18 km/órával csattant a villamos a baknak.

A lap szerint a Bécsi úti végállomásnál van egy új váltó. Az első olyan váltó, amin 10 km/óra helyett 35-tel is át lehet menni. Egyes feltételezések szerint ezt próbálgathatta a vezető, és elfelejtett fékezni. De hogy ez történt-e, azt a jelenleg is folyó vizsgálat deríti ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik