Belföld

A gyümölcsösből a polgármesteri székbe

Szél Istvánnal interjúzott az agrárkamara szaklapja.

Szél Istvánnal, Székkutas első emberével készített a napokban interjút a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szaklapja.

A polgármestert egyebek mellett a falvak megtartó erejéről, a magyar mezőgazdaság jövőbeni útjairól, és saját családi gazdaságukról kérdezték.

Ameddig csak visszaemlékezhetünk őseinkre, a Szél család mindig is a mezőgazdaságban kereste a boldogulást. Az úgynevezett szocializmus előtt, amíg el nem vették a sok munkával, verejtékkel összegyűjtött ősi birtokot, elődeink elég nagy területen foglalkoztak szántóföldi termesztéssel és kertészeti kultúrákkal – árulta el a lapnak a 2300 lelkes település vezetője.

A család, mint mondta, jelenleg is a földből él. Zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkoznak, és bár ő maga 2010-ben – mindössze 25 évesen – az önkormányzati politizálás útjára lépett, egy percre sem szakadt el a mezőgazdaságtól. Hosszan beszélt ebbéli tapasztalatairól, és arról, milyen problémákkal kell a hozzájuk hasonló falusi gazdáknak szembesülniük.

A magyar gazdálkodó döbbenten szemléli, milyen áron jut el a vevőhöz a kereskedelmi lánc végén a tőle nyomott áron felvásárolt termék, azért úgy vélem, az egyik kitörési pont éppen a saját értékesítés lehet. Ehhez viszont garantálni kell az állandó jó minőséget – mondta a fiatal polgármester, hozzátéve, az ő vállalkozásuk is ezen az úton indult el. Nemrég boltot nyitottak a saját termékeiknek.

Az interjú második felében a polgármesteri teendőiről, Székkutas céljairól is beszélt. Faluvezetőként az elvándorlás visszaszorítását tartja az egyik legfontosabb feladatának.

Egy falu vezetésének az a kötelessége, hogy olyan infrastruktúrát teremtsen a községben, aminek eredményeként nem érzi a kisebb településen élő, hogy bármiben is hátrányt szenvedne egy városi polgárral szemben – hangsúlyozta a politikus. Mint mondta, fontos, hogy a mezőgazdaság olyan támogatást kapjon ami a szakmában tartja a gazdálkodó családok fiataljait is. Szerinte mind Székkutas, mind az ország jó úton halad e felé.

A teljes interjút a NAK.hu oldalon olvashatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik