Belföld

Egy hete van még Szanyinak és Deutschnak

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2014. 05. 18. 09:46

A választás egyfordulós, a magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárok nyolc lista közül választhatnak. A szavazólapon sorrendben a következő pártok és pártszövetségek listái szerepelnek majd: Magyar Szocialista Párt, Seres Mária Szövetségesei, Fidesz-KDNP, A Haza Nem Eladó Mozgalom párt, Jobbik, Lehet Más a Politika, Együtt-PM, Demokratikus Koalíció.

A május 25-i szavazáson a választópolgárok valamivel több mint tízezer hazai szavazókörben, valamint 97 külképviseleten személyesen szavazhatnak. A szavazókörökben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnapi adatai szerint 24 ezer pártdelegált segíti a szavazás lebonyolítását.

Választási kisokos

Az EP-választás arányos választási rendszerben, listás szavazással folyik. A választáson Magyarország területe egy választókerületet alkot, a mandátumkiosztás az úgynevezett legnagyobb maradék elve szerint történik. Nem kaphat mandátumot az a lista, amelyik a voksoláson nem kapja meg a szavazatok legalább 5 százalékát. A listáról a jelöltek a párt által eredetileg bejelentett sorrendben jutnak mandátumhoz. (Dióhéjban: a Fidesz listáj Pelczné Gáll Ildikó vezeti, szerepel még rajta Deutsch Tamás is többek között, az MSZP élén Szanyi Tibor, az Együtt első embere Bajnai Gordon, de ő nem menne, mögötte Jávor Benedek, a DK-nál Gyurcsány az élen, de ő se menne, helyette majd Molnár Csaba, a Jobbik pedig Morvai Krisztinával támad.)

Azok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, a külképviseleteken voksolhatnak, ha szombat 16 óráig kérték felvételüket a névjegyzékbe. Az NVI vasárnap reggeli adatai szerint csaknem 7500-an kérték felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe, de a statisztikában még nem szerepelnek azok, akik pénteken vagy szombaton adták be kérelmüket, mivel ezeket még nem bírálták el a választási irodák.

A csaknem 7500 ezer külképviseleti névjegyzékbe vett választópolgár azt jelenti, kétszer annyian kívánnak külképviseleteken szavazni, mint öt évvel ezelőtt. Akkor ugyanis valamivel több mint 3800-an szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben, és közülük 3400-an el is mentek szavazni.

Az EP-választás sajátossága, hogy a Magyarországon lakóhellyel rendelkező uniós polgárok is szavazhatnak a magyar EP-listákra. A Nemzeti Választási Iroda 107 ezer európai uniós állampolgárt tájékoztatott arról, hogy választójogukat Magyarországon is gyakorolhatják az EP-választáson, közülük a vasárnap reggeli adatok szerint 9100-an jelezték, hogy a magyar listákra voksolnának. Öt évvel ezelőtt 5500-an szerepeltek a névjegyzékben a szavazás napján.

Azok, akik nem a lakóhelyükön, hanem egy másik magyarországi településen kívánnak voksolni, május 23-án 16 óráig kérhetik átjelentkezésüket, és bár körülbelül egy hét van még az átjelentkezési kérelmek benyújtására, már eddig körülbelül annyian jelezték ezen szándékukat, mint öt évvel ezelőtt. Az NVI vasárnap reggeli adatai szerint 25 ezren kértek átjelentkezést a május 25-i választásra.

Brüsszelben szavaznának a legtöbben

Lezárult a külképviseleti névjegyzékbe vétel határideje, a május 25-i európai parlamenti (EP-) választáson a Magyarország külképviseletein szavazók közül minden tizedik Brüsszelben kívánja leadni voksát.

97 nagykövetségen, illetve konzulátuson jövő szombaton és vasárnap a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnap reggeli adatai szerint 7568-an szavazhatnak, de azok, akik pénteken, illetve szombaton nyújtották be kérelmüket, még nem szerepelnek a nyilvántartásban. Így várhatóan ez a szám még nő, ahogy a választási irodák feldolgozzák a kérelmeket.

Az NVI internetes oldalának vasárnap reggeli adataiból kitűnik: a legtöbben (889-en) Brüsszelben szavaznának, de Londonban is 701-en szerepelnek a névjegyzékben. Az országgyűlési választáson London volt a legnépszerűbb város, akkor 5300-an kívántak ott voksolni.

Milánóban 539-en, Bécsben 432-en, Csíkszeredán 333-an, Berlinben 300-an voksolnának. Kétszáznál is több szavazót várnak Bernbe (291), Párizsba (277), New Yorkba (215) és Szabadkára (205). Száznál több választópolgár jelezte, hogy Hágában (194), Kolozsváron (170), Dublinban (167), Prágában (136), Stockholmban (118), Rómában (116) vagy Beregszászon (112)szavazna.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.