Belföld

Büszkeség – Vásárhelyi film kapta a fődíjat!

Varga Árpád Zsolt Máriás Ferenc életét bemutató dokumentumfilmje nyerte a tizedik Göcsej Filmszemle fődíját.

A független filmesek legnagyobb tavaszi fesztiválja már pont egy évtizede a Göcsej Filmeszemle, melyet a Zalaegerszegei Televízió rendez. Idén 50 filmet neveztek a szemlére, nemcsak Magyarországról, de a Felvidékről és a Vajdaságból is érkeztek pályamunkák.

50 filmből a vásárhelyi lett a legjobb

Dokumentumfilm, kisjátékfilm, filmetűd és animációs film kategóriákban osztott ki pénzdíjakat és tárgynyereményeket a zsűri a X. Göcsej Filmszemlén. A szemle fődíját, az egyébként dokumentumfilm kategóriában indult Máriás Ferenc erdész – Életem című film nyerte.

Varga Árpád Zsolt vásárhelyi operatőr, rendező, producer alkotásáról elsőként számoltunk be. A filmet már csak a legendás mindszenti erdész halála után sikerült befejezni. Bemutatói Vásárhelyen, Mindszenten, és Mártélyon – mindenhol több alkalommal is – hatalmas sikert arattak.

A rendező a hétvégét a szemle helyszínén értük el. Árpi elmondta, a filmeket Koltay Gábor és Halmy György filmrendezők, valamint Medveczky Balázs, az MTV Zrt. vezérigazgatója zsűrizte. A Máriás filmről a döntnökök úgy nyilatkoztak, egyedülálló a magyar dokumentumfilmes szakmában, már csak a főszereplő folyamatos, osztott képernyőn szerepeltetése miatt is.

A film premierjéről ITT írtunk. További írásunk ITT olvasható.

A jó hírek sorának itt még nincs vége Varga Árpád filmjével kapcsolatban. A HírTv Vetítő című műsorában lesz látható, méghozzá abban a rövidített verzióban, amely most a filmszemlén is nyert. A HírTv, úgy tudjuk háromszor is műsorra tűzi az 52 perces változatot – az eredeti 89 perces – de már tárgyalnak az MTVA-val a film további, közszolgálati csatornákon történő sugárzásáról is.

És még egy vásárhelyi-szegedi siker

Csongrád megye, illetve Szeged, de egy kicsit Vásárhely is, még egy dologra büszke lehet e hétvége kapcsán. A szegedi Dávid Zsuzsanna Dorina szakdolgozatra készült dokumentumfilmje a harmadik lett kategóriájában a Göcsej Filmszemlén. A mindössze 22 éves fiatal hölgy Vásárhelyen dolgozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik