Belföld

Visszaadják a Citadellát a turistáknak

A területet a múlt héten zárták le, miután a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. a rendőrség segítségét kérte, mert korábban több alkalommal sem sikerült megegyeznie a jogtalan használókkal a terület visszaadásáról.

Szombat reggel 8 órától részlegesen újra megnyitják a Citadellát, a turisták megközelíthetik majd a Szabadság szobrot és közvetlen környékét – közölte pénteken a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő az MTI-vel.

Emlékeztettek, hogy az emberi erőforrások minisztere korábban határozatban kötelezte a Citadellát birtokban tartó használókat, hogy adják át a területet az MNV Zrt-nek, mivel az általuk folytatott használat és hasznosítás nem felelt meg a világörökségről szóló törvényben foglalt előírásoknak.

A jogszabály az MNV szerint előírja, hogy a területet az egyetemes és nemzeti értékeit megőrizve kell használni, bemutatni, fenntartható módon fejleszteni vagy szükség szerint helyreállítani. A használók azonban a határozatban foglalt kötelezettségüknek az MNV felszólítására sem tettek eleget – olvasható a közleményben.

A hatósági helyszíni szemlén megállapították, hogy az ingatlanon évtizedek óta nem volt jelentősebb felújítás, helyreállítás. A bérlők elvégezték ugyan a szükséges karbantartásokat és az alkalomszerű javításokat, de lényegében csak az üzleti érdekeiket érintő beruházásokat végeztek.

A terület jelenleg le van zárva, mert még zajlik az átadás-átvétel, valamint az ingatlan műszaki állapotának felmérése, de az MNV arra törekszik, hogy a terület minél előbb látogatható legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik