Belföld

Riasztás: felhőszakadás Észak-Magyarországon

Elsőfokú riasztást adott ki a meteorológia az ország északi és nyugati térségére a rövid idő alatt lehulló, nagy mennyiségű eső miatt.

A Nyugat-Dunántúlon eleinte még előfordulhat egy-egy 70 km/h körüli széllökés, majd a késő esti órákban jelentősen mérséklődik. Északon a lokálisan nagyobb csapadékot okozó zivatarok éjjelre megszűnnek. A Dunántúl nyugati és középső részén szombat hajnalig még 10 mm eső hullhat – áll a met.hu veszélyjelző oldalán.

Hajnalban az Alföldön foltokban köd képződhet, amely szombat délelőtt gyorsan feloszlik. A déli óráktól az északnyugati megyéket leszámítva több helyen valószínű zivatar kialakulása. Zivatarhoz lokálisan felhőszakadás (20-30 mm fölötti csapadék), átmenetileg viharos (60-70 km/h) széllökés, egy-egy helyen kisméretű (átmérő 2 cm alatt) jég is társulhat.

A szombati napra Kelet- és Közép-Magyarországra adott ki elsőfokú figyelmeztető előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat: intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat. Szombaton már több-kevesebb napsütés is lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet 5-11 Celsius-fok között valószínű. A legmagasabb hőmérséklet a Dunántúlon 14-18, másutt 18-22 fok között várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik