Belföld

Szétverte a vihar Magyarországot

Szerda éjfélig majdnem kétszázszor riasztották a tűzoltókat, azóta is tucatjával érkeznek a segélyhívások szinte az egész országból.

Hajdu Márton elmondta: elsősorban a Dunántúlon voltak gondok, a legtöbb riasztást Somogy megyéből kapták. Jellemzően a viharos erősségű szél miatt kidőlt fákhoz, leszakadt faágakhoz riasztották őket, mintegy 20 épületkárról érkezett bejelentés. Egy esetben a szél annyira megbontotta a tetőszerkezetet, hogy a ház lakhatatlanná vált – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Küldjön fotót, videót Yvette tombolásáról!

Szemtanúja volt a viharnak? Kérjük, küldje el fényképét, videofelvételét az eseményekről a foto@24.hu címünkre, és mi közzétesszük oldalunkon.

Volt ahol fa dőlt az útra, másutt vasúti felsővezetéket rongáltak meg a leszakadó faágak. Öt megyében 12 településen volt átmenetileg áramszünet – tette hozzá az MTI-nek Hajdu Márton. Az előrejelzés szerint az OKF továbbra is tömeges bejelentésekre készül. A katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiban tömeges riasztások esetén rangsorolják az eseteket: az életveszély, illetve közművet érintő káresetek elsőbbséget élveznek.

Hajdu Márton az árvízi helyzetről azt mondta: árvízi védekezés van a Rábánál. A 86-os utat homokzsákokkal védik. Emellett a Balaton déli partján is egyes partmenti településeket homokzsákokkal védenek. Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a Kossuth rádió 180 perc című műsorában azt mondta: a sok eső miatt a Sajó és a Hernád mentén kell számítani a legkomolyabb árvízi védekezésre. Az árhullámot a hétvégére várják – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik