Belföld

1 milliárdot tankolhatnak el a képviselők

2014 első négy hónapjában, április 15-ig 2,2 milliárd forintot költött el az Országgyűlés Hivatala - derül ki a honlapjukon nyilvánosságra hozott szerződésekből. A legtöbb pénz a képviselők és a hivatali dolgozók benzinköltségére megy el: ez 1,3 milliárd forintjába kerül az adófizetőknek. Ruhára 30 millió forintot költöttek, az új honlap pedig 44,5 millió forintba került. Mesterházy Attila is kötött egy érdekes szerződést.

Az Országgyűlés Hivatala honlapján hozza nyilvánosságra szerződéseit. A listából kiderül, a hivatal 2014 április 15-éig összesen 2,2 milliárd forintot költött el, a legtöbb pénz pedig a képviselők, munkatársak benzinjére megy el: a hivatal 1,3 milliárd forint értékben kötött a Mol Nyrt.-vel “üzemanyag igény kielégítésére” kétéves szállítási szerződést.

Az országgyűlési képviselők benzine 930 millió forintba került, maga a hivatal további 240 millió forintért kapott benzint, az őrség pedig újabb 72 millió forintért. A Fidesz üzemanyagára, autómosására 35,5 millió forint ment el, a Jobbik, a KDNP, és az MSZP pedig 20-20 millió forintért kapott üzemanyagot. Így jön ki végösszegként az 1,3 milliárd forint.

Megkérdeztük az Országgyűlés Hivatalát, hogy valós-e a tétel, tehát, hogy 930 millió forint mehet el a képviselők benzinjére. A hivatal sajtóirodája ezt megerősítette. Mint írták: A kormányzat központi beszerzést írt ki üzemanyag-beszerzésre. Az Országgyűlés Hivatala ehhez csatlakozott egy keretszámmal, amelyet a várható fogyasztás becslése alapján határozott meg.

Nyomtatók negyedmilliárdért, informatikai eszközök félmilliárdért

Közel félmilliárd forintot költött a hivatal ezen felül informatikai eszközökre: 175,8 millió forintért vettek a képviselőknek laptopot, összesen 230 darabot. A laptop darabonként tehát majdnem 700 ezer forintba került. Ezen túl is szereztek be “laptop konfigurációkat”, további 7,8 millió forintért. A laptopokon kívül vettek asztali gépeket is 120 millió forint értékben, továbbá 7,3 millió forintért monitorokat, memóriákat. A szoftverlicencek további 81,6 millió forintba kerültek, a biztonsági szoftverek 10,2 millió forintba. Vásároltak egy szervert is, 12,3 millió forintért.

A közel félmilliárdos informatikai beszerzés mellé jött egy nyomtatóbeszerzés is: a multifunkcionális nyomtatók újabb 253 millió forintba kerültek.

Ennél kisebb tétel volt az általunk először keresett weblapkészítés, erre 44,5 millió forintot fizetett ki a hivatal. Két évvel ezelőtt egyébként 200 millió forintot kaptak a kormányzati tartalékból a a Törvényalkotás Információs Rendszerének és az Országgyűlés publikus weboldalának továbbfejlesztése támogatásához.

Ruhára összesen 31 millió forint értékben kötöttek szerződést, ebből 10 millió forint volt a munkaruha beszerzése, 21 millió forint pedig a formaruhák gyártása.

85 millió forint Mesterházytól egy baráti cégnek

A szerződéslistából a frakciók néhány költsége is kiderül. Az MSZP például 24,1 millió forintért szerződött az MSZP-közeli Sapienza Kft.-vel gazdaság és társadalompolitikai tanácsadásra. A céget egyébként 2011 óta minden évben alkalmazza a frakció, azóta összesen 85 millió forintot kaptak tanácsaikért, tréningjeikért.

A társaság tulajdonosa a Horizont Zrt., amelyről korábban az Origo írta meg: kimutatható kapcsolata van az MSZP-vel. 2011-ben a cég birtokolta ugyanis a szocialista párt új székházát építő társaság, a Jókai 6. Irodaház Zrt. részvényeit.

Míg az MSZP tanácsadásra költött majdnem 25 millió forintot, addig a KDNP autót vett 8,5 millió forintért. Hogy milyet, az nem derül ki. Négy hónappal a KDNP-s beszerzés előtt egyébként maga a hivatal is vásárolt autókat, 4 darab Skoda Superbt 31,5 millió forintért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik