Belföld

Vedd észre. Tégy érte. Légy része.

Május 25-én, vasárnap európai parlamenti választásokat tartanak Magyarországon.

Az Európai Tanács döntése értelmében, május 22-e és 25-e között európai parlamenti választásokat tartanak az unió valamennyi tagországában. Ekkor dől el, hogy kik képviselik majd a nemzetüket az EU 751 tagú testületében az elkövetkező öt évben.

Mi is a tét?

Huszonnyolc tagállam, több mint 500 millió európai képviseletéről döntenek a jövő héten az unió szavazati joggal bíró polgárai.

Az Európai Unió próbál túljutni a gazdasági válságon, vezetői pedig a jövőben követendő irányon gondolkodnak. Ezért különösen nagy a tétje a mostani európai parlamenti választásnak. A választók ítéletet mondhatnak az uniós vezetők válságkezeléséről, és véleményezhetik a szorosabb gazdasági és politikai integrációt célzó terveket – olvasható az Európai Parlament 2014-es választási áttekintőjében.

Részvételre buzdító kampányfilm Dániából (Forrás: Youtube.com/Dan Pedersen)

Újdonság, az előző évekhez képest, hogy az Európai Bizottság vezetőjét, ezentúl az Európai Parlament jóváhagyásával lehet csak megválasztani, így a választók most közvetve arról is dönthetnek, ki vegye majd át José Manuel Barroso helyét az unió vezetői székében.

A választások nyomán létrejövő új többség az elkövetkező öt évben az európai jogalkotást is formálni fogja az egységes piac kérdéskörétől kezdve a polgári szabadságjogokig. A Parlament – az egyetlen közvetlenül választott uniós intézmény – mára megkerülhetetlen szereplővé vált az európai döntéshozatali rendszerben. Szava szinte az összes uniós jogalkotási területen a nemzeti kormányokéval megegyező súllyal esik latba – zárul az EP magyar nyelvű közleménye.

Eggyel kevesebb delegáltunk lesz

Magyarország idén 21 képviselőt küld az európai törvényhozásba, 11 másik országhoz hasonlóan eggyel kevesebbet, mint öt évvel ezelőtt. A mandátumok csökkentésére Horvátország csatlakozása miatt van szükség. Az EP ugyanis csak így tudja tartani a Lisszaboni Szerződésben meghatározott létszámát.

Választás Magyarországon

Áder János köztársasági elnök Magyarországon május 25-ére írta ki a választás napját. Az áprilisi voksoláshoz hasonlóan az EP-választás is egy fordulós lesz, ugyanakkor most csak listákra lehet majd szavazni. A választási rendszer értelmében az egész ország egyetlen választókerületnek számít. A pártok az elnyert szavazatok arányában osztoznak a 21 helyen.

A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok automatikusan felkerülnek a központi névjegyzékre. Akárcsak másfél hónappal ezelőtt, jövő vasárnap is mindenkinek a lakhelyéhez rendelt szavazókörben kell majd leadnia a szavazatát (az átjelentkezés, illetve a külképviseleten történő voksolás lehetősége az EP-választáson is adott – ezek részleteiről a Választás.hu oldalon tudhat meg többet).

Vedd észre.Tégy érte. Légy része.

A 2014-es európai parlamenti választások hivatalos szlogenje: Vedd észre. Tégy érte. Légy része.

Ezek a gondolatok köszönnek vissza a választások hivatalos kampányfilmjéből is.

Forrás: Youtube.com/European Parliament

Ajánlott videó

Olvasói sztorik