Belföld

Saját emlékművet állít az ELTE

Sajátos módon száll be az Eötvös Loránd Tudományeygetem az emlékművitába: a Holokauszt Emlékév keretei között szobrot állít a második világháború bölcsészkari áldozatainak. Névsor a fugában – ez lesz a címe a műalkotásnak.

Az építészeti jellegű emlékmű felállítását megelőző kutatások tavaly nyár óta folynak, mivel az egyetem halottainak igen jelentős részét eddig nem ismerték név szerint, sírjuk ismeretlen helyen van – írja a hvg.hu.

„Az egyetem kertje lesz az a tér, ahol hosszú évek után ki-ki (áldó imádság mellett) elolvashatja a nevüket. Ismert és ismeretlen emberek sorsa idéződik fel, akik egykor talán ismerték egymást, szerették egymást, s most a haláluk után évtizedekkel ismét egymás mellé kerülnek, ahogyan egykor együtt éltek ezen az egyetemen” – fogalmazta meg György Péter egyetemi tanár a Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet igazgatója, aki a projekt művészeti vezetője.

A második világháborús emlékmű állítását a kari tanács egyhangúlag támogatta. Az egyetem az Építész Mester Egylet Mesteriskolát kereste meg a pályázattal. Ennek mesterei és hallgatói készítették a hat csapattól beérkezett kilenc pályaunkát, a nyertes a „Névsor a fugákban” című pályamű lett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik