Belföld

Hónapokat késik egyes számlás orvosok pénze

Egyre rosszabb anyagi helyzetben vannak a kórházak, és ezt megsínylik az alkalmazottak is.

Nyolc-tizenkét hetet várnak a bérükre több kórház “számlás” alkalmazottai – írta szerdai számában az érintettek beszámolóira hivatkozva a Népszabadság. Van olyna hely is, ahol az orvosi ügyeleteket ellátó orvossvállakozások sem kapják meg hónaokig a pénzüket.

A lap szerint a kórházak adóssága májusra jóval meghaladta a hatvanmilliárd forintot.Hozzáteszik, hogy a kormány a választás előtt összerakott egy 5,1 milliárdos segélycsomagot a legeladósodottabb intézmények számára, végül nem osztották ki.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a Népszabadságnak elmondta, hogy egyre több intézménynek szállítanak kizárólag készpénz ellenében. Különösen ott élnek ezzel, ahol már két hónapnál is régebben lejárt a számla. Így készpénz ellenében kaphat már csak orvosi eszközöket az Országos Kardiológiai Intézet, a Honvédkórház, valamint a váci kórház. A szövetség már a kormánynál is sürgette az intézmények konszolidációját – írta a lap.

Több kórházigazgató nyilatkozott úgy a lapnak, hogy a kórházfenntartó utasítására állították sorba a számlákat. Itt kerülhettek például a vállalkozói szerződéssel dolgozó gyógyítók viszonylag hátra.  Vannak ugyanis olyan számlák, amiket muszájidőben kifizetni, ilyennek minősülnek a  közös közbeszerzéssekkel érintett, gáz-, elektromos- és gyógyszerszámlák. Ha nem egyenlítik ki határidőre, akkor a szolgáltatók a következő hónapban drasztikusan megemelhetik a díjat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik