Belföld

Június 6-án villant kormányt Orbán

Június 6-án kívánja bemutatni az új magyar kormányt Orbán Viktor miniszterelnök - jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár kedden az Országgyűlésben.

A politikus a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvényjavaslat általános vitájában elmondta, egy letisztult, világos és egyértelmű, nem bonyolult és nem politikai egyensúlyra törekvő kormányzati struktúráról van szó. A Miniszterelnökségből minisztérium lesz, amely felel az összkormányzati koordinációért, illetve az európai uniós források felosztásáért.

Lázár János véleménye szerint bár sokan úgy gondolják, de nem ügydöntő jelentőségű a minisztériumok száma. “Stabil parlamenti többség mellett a stabil kormányzati viszonyok, világos és egyértelmű kormányzati, szerkezeti szabályok, érdemben javíthatják és járulnak hozzá ennek az országnak a versenyképességéhez”.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, szombaton miniszterelnökké választotta a parlament Orbán Viktort. Már a minisztériumok névsoráról is szavaztak. Várhatóan a Külügyminisztérium lesz a kormányalakítás legproblémásabb területe, a főosztályvezetői szint felett mindenki távozhat. Ahogy arról már a Hír24 is beszámolt, őszig Navracsics Tibor lehet a külügyminiszter, de ő könnyen lehet, hogy uniós biztos lesz aztán, akinek nagy a reputációja külföldön. Az ő utódja a külügy élén pedig Szijjártó Péter lehet.

A 2010 és 2014 között létező Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot kettévágja a harmadik Orbán-kormány, a területi szintre vonatkozó közigazgatás a Miniszterelnökséghez kerül, a végrehajtás pedig a Belügyminisztériumhoz. Az újonnan létrejövő Igazságügyi Minisztérium pedig fő feladatként a jogértelmezést kapja.

A miniszterek személyéről azonban úgy tudni, nem egyedül döntött a miniszterelnök, segített neki Lázár János is. A tárgyalások után annyit tudni, hogy Németh Lászlóné távozhat a fejlesztési tárca éléről, de nem marad kormányzati munka nélkül. Némethnének nem a szakmai, hanem a politikai teljesítményével akadtak gondok, de könnyen elképzelhető, hogy ő lesz a paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter, esetleg a területért felelős kormánybiztos. Az új fejlesztési miniszter pedig Rogán Antal lehet.

Az Orbán–Lázár miniszterjelölti megbeszélések alkalmával szóba kerültek az új államtitkárok is, amiről egy fideszes vezető csak annyit mondott, hogy nagy változások lesznek. Az Emberi Erőforrások Minisztériumában például egy kivételével az összes államtitkár megy, csak Lengyel Györgyi közigazgatási államtitkár marad a helyén.

Az új minisztereket a május 25-i EP-választás utáni héten mutatják majd be, a miniszterek a várakozások szerint június 7-én tehetik le esküjüket, addig Orbán Viktor találkozik többek között a Magyar Nemzeti Bank, a Kúria és az Orvosi Kamara vezetőivel, valamint több társadalmi és gazdasági szervezet vezetőjével is.

Olvasói sztorik