Belföld

A nap kérdése: Mit húz ki Matolcsy?

Tolla van, papír is, szemüveg az orrán. Mi hiányozhat?

Folytatódott a vendégjárás a kormányfőnél. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök Matolcsy Györggyel, a Magyar Nemzeti Bank elnökével tárgyal a kormányalakítást megelőző konzultációsorozat keretében az Országházban. A találkozón ott volt Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár is, aki sajtóhírek szerint várhatóan a harmadik Orbán-kormány csúcsminisztere lesz.

A lakossági állampapír-állomány növekedése és az államadósság javuló helyzete volt a fő téma Orbán Viktor kormányfő és Matolcsy György jegybankelnök kedd reggeli tárgyalásán – tájékoztatta a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-t. Havasi Bertlan közölte: az egyeztetésen szó volt az államadósság javuló helyzetéről, “továbbá elégedetten állapították meg, hogy folyamatosan és nagymértékben nő a lakosság kezében lévő állampapír-állomány”. Matolcsy György egyúttal azt javasolta, a kormány tűzze ki célul, hogy az állam hitelezésében a lakossági megtakarítási formáknak legyen még nagyobb szerepük.

 

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Árvai Károly

Az Országgyűlés mai ülésnapján tárgyalhatja a harmadik Orbán-kormány összetételéről szóló indítványt, amely alapján a kabinet összesen kilenc minisztériummal kezdheti meg működését június 6-ától. A Ház ülése 14 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd ezt követően kizárólag a kormány szerkezetére vonatkozó javaslat általános vitáját tartják meg a képviselők.

A kormánypárti képviselők előterjesztése alapján minisztériumi rangot kap a Miniszterelnökség, továbbá lesz Belügyminisztérium, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Földművelésügyi Minisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Igazságügyi Minisztérium, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Nemzetgazdasági Minisztérium és Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik