Belföld

SMS-támogatás a halálbüntetésnek

Seres Mária hétfő reggel, a Kossuth Rádió EP-választáson listát állító magyarországi pártokat bemutató műsorában azt mondta: vannak kérdések, amelyek évtizedek óta megosztják a közvéleményt, ilyen például a halálbüntetés. Ez egy-egy aktuális esettel kapcsolatban kerül napirendre, mint például az élve eltemetett kaposvári kisfiú (Szita Bence – a szerk.), a pécsi Bándy Kata meggyilkolása, a romagyilkosságok, vagy a “gyerekei szeme láttára agyonvert Szögi Lajos” esete.

A párt elnöke közölte: EP-listavezetőjük, Tóth Tamás korábban kezdeményezte az élet elleni bűncselekményekre kiszabható büntetések szigorítását. Azt akarta elérni, hogy a társadalom dönthessen a kérdésben. Ehhez össze is gyűjtött 160 ezer aláírást, de “a politikusok ezt lesöpörték”. Seres Mária szerint az ország uniós tagsága egyfajta korlátot jelent abban, hogy a halálbüntetésről népszavazást lehessen tartani.

Az SMS amellett érvel, hogy egy társadalom kapja vissza az önrendelkezési jogát, s ha népszavazást szeretnének egy kérdésben, azt ne korlátozza se az alkotmány, se nemzetközi szerződések. Seres Mária szerint igen sokan érzik, hogy van helyük a civileknek a politikusok között. Bízik abban, hogy mivel az EP-választáson az SMSsel együtt két parlamenten kívüli erő indul, így észre lehet majd venni őket.

Tóth Tanás egykori sárszentmihályi polgármester néhány napja a Kozma utcai börtön előtt arról beszélt, hogy fiát 22 éve ölte meg Székesfehérvár határában “két lator”. Emiatt 1996 augusztusában aláírásgyűjtési akciót indított a halálbüntetés visszaállításáért.Szerinte minden napra átlagosan három erőszakos, élet elleni bűncselekmény jut, emiatt erős túlzás Pintér Sándor belügyminiszter azon kijelentése, hogy Magyarországon rend van.

Akkor a listavezető az MTI kérdésére azt mondta: a halálbüntetés kiszabásának feltétele lenne a “minden kétséget kizáró” bizonyítottság. Kitért arra is, hogy a halálbüntetést nem feltétlenül kellene azonnal végrehajtani, de fontos lenne, hogy az elítéltben tudatosuljon: az életével fizet vagy soha nem lehet szabad, ha más életét kioltja.

A Legfelsőbb Bíróság 1996-ban a politikus fiának két gyilkosát, Donászi Aladárt és Bene Lászlót – négy emberölés, hat emberölési kísérlet és négy fegyveres rablás miatt – jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte, amelyből legalább húsz évet kell letölteniük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik