Belföld

Rejtély, hova tűnt a kispártok pénze

Több százmillió forintot kaptak, azt mondják, mind elköltötték. Egy kutatás szerint viszont csak néhány tízmillió forintot fordítottak kampányra, pedig az adóforintokat elméletileg erre kapták.

Múlt héten minden olyan kispártot felkerestük, amelyik országos listát tudott állítani a 2014-es választásokon. Ezek a pártok 3,4 milliárd forintot kaptak kampányra a Magyar Államkincstártól (MÁK), mert országos listát tudtak állítani, további 503 milliót pedig azért, mert jelöltjeik számuka ajánlották fel a nekik járó, ugyancsak a MÁK-tól kampányra kapott 1-1 millió forintot. Összesen tehát 4 milliárd forint közpénzről van szó.

A kispártoknak a MÁK-tól kapott összeget csak akkor kell visszafizetniük, ha nem tudják számlával igazolni a költést. Más a helyzet a jelöltek által felajánlott személyenként 1-1 millió forinttal. Ha ugyanis az adott jelöltnek nem sikerült elérni a választáson a 2 százalékot, akkor a pártnak vissza kell fizetni az összeget, akkor is, ha le tudja fedni a költést. Mivel a kispártok jelöltjeinek döntő többsége nem érte el ezt a küszöböt, így ezeket az egymillió forintokat hamarosan vissza kell(ene) szolgáltatni.

Üres a kassza – mire ment el 600 millió forint?

Amikor a kispártokat arról kérdeztük, hogy állnak anyagilag, menni fog-e a visszafizetés, többektől azt a választ kaptuk, hogy egyelőre csak dolgoznak az ügyön, mivel nincs pénz. Kiürült a kassza az Új Magyarország Pártnál (ÚMP), az Új Dimenzió Pártnál (ÚDP), a Független Kisgazda – Földmunkás és Polgári Pártnál (FGKP – FPP) és az Együtt 2014 Pártnál is. Ezek a szervezetek az országos lista miatt 150-150 millió forintot kaptak, s további 20-50 millió forint folyt be hozzájuk a jelöltek után járó 1 millió forintból.

 

Ennyi pénzből nem maradt nekik egy forint sem, annyira nem, hogy már a 2 százazékot nem elérő jelöltek miattt visszajáró néhány tízmillió forintot sem tudják rendezni. “17 millió forintot kell visszafizetnünk, ez a pénz teljes mértékben nincs meg” – nyilatkozta lapunkak korábban az Együtt 2014 Párt képviselője. “Jelen pillanatban nincs pénzünk a visszafizetésre” – közölte az FKGP-FPP, és ugyanerről számolt be az ÚMP is: ”Dolgozunk rajta, hogy bevételeket szerezzünk, bízunk benne, hogy sikerülni fog.”

Töredékét költötték el

Ez a négy párt összesen 600 millió forintot kapott, a pénz pedig ezek szerint teljesen elfogyott. Ez viszont felettébb furcsa, különösen a Transparency International Magyarország, a K-monitor és az Átlátszó.hu közös vizsgálatának fényében, amely egyáltalán nem ilyen összegekre jutott. A kutatásban 11 kispártot néztek meg, és ők összesen költöttek 318 millió forintot, nem négyen 600-at.

A kutatás nem vizsgálta az Együtt 2014 Párt költését, megnézte viszont az ÚMP-t és az ÚDP-t is. Esetükben rendkívül alacsony összeg jött ki: a kutatás szerint ők alig 2,2 milliót (ÚMP), illetve 1,4 milliót (ÚDP) költöttek kampányra az e célra kapott közel 400 millió forintból.

Az FKGP-FPP-nél más számok jöttek ki: ők majdnem annyit költöttek el, mint amennyi támogatást kaptak. Esetükben 148,5 millió költést mutattak ki. Ez a párt a jelölteknek járó egymilliókat is beleszámolva összesen 194 milliót kapott, itt is van azért majdnem 50 millió forint különbség.

 

 

Hogy milyen elszámolásokat adtak le ezek a pártok, az hamarosan kiderül. A MÁK-tól az 1 milliók kapcsán legalábbis korábban azt a tájékoztatást kaptuk: az érintettekről az egyéni és a pártlistás választási eredmények jogerőre emelkedését (04. 25.) követő 35. (15+20) nap lejáratát követően áll majd a Magyar Államkincstár rendelkezésére a teljes adatkör, tehát május végén–június elején.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik