Belföld

Lázár “minden forrásra rá akarja tenni a kezét”

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2014. 05. 12. 12:28

Szél Bernadett társelnök azt mondta, a kormány saját alkalmatlanságát próbálja nagyszájúsággal elfedni. A kabinet elkövetett egy hibát, ami miatt a teljes pályázati intézményrendszer működésképtelenné vált, de nem vállalja a felelősséget, hanem “gátlástalan vádaskodásba kezd”. Magyarországon fél éve nem működik a pályázati rendszer, és miután szinte minden fejlesztést uniós forrásokból fizetünk, ez mára valószínűleg komoly gazdasági károkat is jelent – tette hozzá.

A politikus öt kérdést intézett az ügyben Lázár Jánoshoz, aki véleménye szerint “minden forrásra rá akarja tenni a kezét” és azért, hogy elterelje a figyelmet a hibákról, “eszement vádaskodásba kezd”. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár “kreált magának  ellenségképet”, ami jelenleg az Ökotárs alapítvány és a Norvég Alap civileknek szánt támogatása. Az LMP tudni szeretné, hogy az átszervezések hány pályázati nyertest érintettek hátrányosan, mekkora összegre várnak a határidőn túl. A kabinet mennyi pénzt különít el arra, hogy a várható fennakadások okozta hiányt kiváltsa – sorolta. A párt azt is látni akarja, hogy a kormány milyen intézkedésekkel próbálja majd három százalék alatt tartani a hiányt, ha költségvetési forrásokból kell kipótolni a kieső pénzeket. Végül tudni szeretnék, hogy a kormány milyen garanciákat ad arra, hogy az intézményrendszer átalakítása nem növeli a korrupciós veszteséget – kérdezte.

Meszerics Tamás EP-listavezető azt mondta, az uniós pályázatoknál rendszeresen gondot okoz, hogy a jelentkezéskor “megjelennek bizonyos öltönyös úriemberek és megmondják, hogy kivel lenne jó bizonyos részfeladatokat elvégeztetni,  és amennyiben az illető erre nem hajlandó, akkor közlik, hogy problémák lesznek és ilyenkor tényleg problémák lesznek”. Ez nem csupán magyar jelenség, mind az EU-nak, mind Magyarországnak érdeke lenne, ha elzárná a korrupciós csatornákat, amelyeken az átlagos becslés szerint évente 700 millió euró, vagyis körülbelül 200 milliárd forint folyik el. Ennek egyik lehetséges eszköze lenne az európai ügyészség felállítása – tette hozzá.

A szkinhed múlttal vádolt szocialista Molnár Zsolt ügyéről Szél Bernadett egy kérdésre válaszolva azt mondta, zajlik egy vizsgálat, amely alapján látszani fog, hogy jelent-e kockázatot, ha a képviselő vezeti a nemzetbiztonsági bizottságot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.