Belföld

Bajnai úgy dobál sarat, hogy nem is

Bajnai Gordon egyszer sem bánta meg, hogy 2012 októberében visszatért a politikába, mert továbbra is úgy látja, hogy „súlyosan rossz irányba megy az ország”. Az elmúlt másfél év azt igazolta, hogy egyszerre nem ment az összefogás és a korszakváltás, ami Orbán Viktor leváltásához kellene. Az Együtt-PM rossz kompromisszumokat kötött. Szerinte a választási eredmény „utólag is megerősíti, hogy korszakváltásra van szükség: csak egy megújult, hitelességét visszanyert demokratikus ellenzék lesz képes leváltani Orbán Viktort”. A vereségnek nem csak a vérlázító választási jogi manipuláció volt az oka, az ő oldalukon hiányzott a hitelesség. Az egyéni körzetekben a jövőben is össze kell fogni, de csak akkor van az összefogásnak értelme, „ha hiteles emberek, hiteles politikával szerepelnek benne”.

Mesterházyval és Gyurcsánnyal nem volt közös értékelés, a szavazók ítélete közös volt, de a „tanulságokat minden pártnak saját magának kell levonnia. Gyurcsányról külön nem beszélt, de az MSZP elnökével korrekt maradt a kapcsolata, többször egyeztettek praktikus ügyekről, legutóbb az alakuló ülésen váltottak néhány szót. Az EP-választás döntő lesz a baloldal jövője szempontjából. „Figyelembe kell vennie a szavazóknak, hogy a következő években dől el, hogy lesz-e Orbán Viktornak egy hiteles, kormányzóképes, demokratikus ellenzéke”. Szavaiból az derül ki, hogy egy ilyen szerepre az MSZP-nél és a DK-nál szerinte azért alkalmasabb az Együtt-PM, mert új emberek, „új szervezetek, új politika kell.

Az Együtt-PM körül található sok olyan új arc és új gondolat, amelyre igény van vagy lesz. Az ő ambíciójuk: a demokratikus ellenzék, a progresszív oldal megújítása. Azért állnak le a Jobbikkal vitázni, mert csődöt mondott az a struccpolitika, hogy nem állnak szóba ’44 szellemi örököseivel. „A Jobbik szavazói nagyobbrészt nem a neonáci gondolatok miatt szavaztak a pártra, hanem mert elhitték a Jobbik hamis, fenntarthatatlan ígéreteit”. Bajnai szerint a Jobbik politikája államcsődhöz, polgárháborúhoz vezetne, kizárná az országot az EU-ból, az orosz érdekszférába vezetne minket. Ez utóbbiban nem is különbözik a Fidesztől.

Bajnai jó eredménynek tartaná, ha az Európai Parlamentbe két képviselőt küldhetnének és jó szereplést is vár az Együtt-PM-től az EP-választáson. Úgy érzi, az általuk képviselt politikai korszakváltásra növekvő igény van a kormányváltást óhajtók között. Ha mégsem így lenne, az az ő felelőssége lesz, a választások után leül a családdal és a párttal és megbeszéli velük, hogyan tovább. Szerinte pártjának több meghatározó és hiteles arca is van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik