Belföld

Harmadik Orbán-kormány: Lázár mindent visz

Ma háromkor döntenek a képviselők Orbán Viktor miniszterelnökké választásáról, az eskü után pedig a Fidesz beterjeszti a minisztériumokról szóló törvényt.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, ma harmadszor is miniszterelnökké választják Orbán Viktort, a Ház ülése 15 órakor kezdődik és a frakciók megegyezése alapján sem napirend előtti felszólalás, sem interpellációs blokk nem lesz. A képviselők így kizárólag a miniszterelnök megválasztásáról döntenek, amihez az Országgyűlés több mint felének szavazata szükséges. Utána a Gundelben ünnepelnek, de az Origo információ szerint a kettő között a Fidesz ma négy órakor beterjeszti azt a törvényt, amely a következő négy évre szóló minisztériumokat sorolja fel, mindössze egy oldalon.

Egy új minisztérium

A dokumentum várhatóan nem tartalmazza majd azt, hogy milyen feladatokat delegálnak pontosan a hivatalokhoz, csak tételesen sorolja fel a neveket. Azt azonban tudni lehet, hogy minisztériumi rangra emelik a Miniszterelnökséget, de lesz még Belügyminisztérium, Emberi Erőforrás Minisztérium, Földművelésügyi Minisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Igazságügyi Minisztérium, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és Nemzetgazdasági Minisztérium is. Az eddigi nyolc helyett tehát kilenc.

Ebből a dokumentumból ugyan nem derül ki, de a Miniszterelnökség feladata lesz a kormányzati koordináció és az uniós pénzeket is ők felügyelik majd, de a vidékfejlesztést is ide csapják majd. Lázár János vezetésével tehát a Miniszterelnökség 8300 milliárd forintról dönthet majd – az Origo szerint. „A vétó és az irányítás Lázár kezében lesz” – tette hozzá egy fideszes forrás.

Kaotikus külügy, kettévágott KIM

A portál szerint a Külügyminisztérium lesz a kormányalakítás legproblémásabb területe, a főosztályvezetői szint felett mindenki távozhat. Ahogy arról már a Hír24 is beszámolt, őszig Navracsics Tibor lehet a külügyminiszter, de ő könnyen lehet, hogy uniós biztos lesz aztán, akinek nagy a reputációja külföldön. Az ő utódja a külügy élén pedig Szijjártó Péter lehet.

Szijjártó Péter. Az új külügyminiszter?
Kép: MTI

A 2010 és 2014 között létező Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot kettévágja a harmadik Orbán-kormány, a területi szintre vonatkozó közigazgatás a Miniszterelnökséghez kerül, a végrehajtás pedig a Belügyminisztériumhoz. Az újonnan létrejövő Igazságügyi Minisztérium pedig fő feladatként a jogértelmezést kapja.

Nemcsak Orbán, Lázár is döntött

A miniszterek személyéről azonban úgy tudni, nem egyedül döntött a miniszterelnök, segített neki Lázár János is. A tárgyalások után annyit tudni, hogy Németh Lászlóné távozhat a fejlesztési tárca éléről, de nem marad kormányzati munka nélkül. Némethnének nem a szakmai, hanem a politikai teljesítményével akadtak gondok, de könnyen elképzelhető, hogy ő lesz a paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter, esetleg a területért felelős kormánybiztos. Az új fejlesztési miniszter pedig Rogán Antal lehet.

Az Orbán–Lázár miniszterjelölti megbeszélések alkalmával szóba kerültek az új államtitkárok is, amiről egy fideszes vezető csak annyit mondott, hogy nagy változások lesznek. Az Emberi Erőforrások Minisztériumában például egy kivételével az összes államtitkár megy, csak Lengyel Györgyi közigazgatási államtitkár marad a helyén.

Az új minisztereket a május 25-i EP-választás utáni héten mutatják majd be, a miniszterek a várakozások szerint június 7-én tehetik le esküjüket, addig Orbán Viktor találkozik többek között a Magyar Nemzeti Bank, a Kúria és az Orvosi Kamara vezetőivel, valamint több társadalmi és gazdasági szervezet vezetőjével is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik