Belföld

Pálinkás Józsefből uniós biztos lehet

Pálinkás József is megszerezheti a tudományokért és kutatásokért felelős uniós biztosi pozíciót, amivel a következő öt évben nagy befolyása lenne az Európai Unió tudománypolitikájára – írja az Index a Research Europe információjára hivatkozva.

A cikkből kiderül, hogy sokan úgy vélik, erre a posztra tudóst, kutatót kell jelölni, nem olyasvalakit, akinek csak jogi vagy politikai háttere van. Fontos, hogy a tudománypolitika vezetője képben legyen az aktuális kutatási irányokkal kapcsolatban, és ne csak azt ismételgesse, hogy milyen fontos pénzt fektetni az innovációba.

Pálinkás atomfizikusként több komoly kutatásban is részt vett, az atomi ütközések fizikájának szaktekintélyeként ismert világszerte. Nem ismeretlen a brüsszeli adminisztráció számára sem, hiszen tagja a Science Europe kutatói szervezet tanácsának, valamint alelnöke az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének.

Volna fogadókészség

Freund Tamás akadémikus a Heti Válasz Online megkeresésére elmondta: a Researc Europre cikke alátámasztja, hogy Európából volna fogadókészség Pálinkás József biztosi kinevezése iránt, a szakmai közösség őt említi első helyen az erre a posztra alkalmas személyek között.

„Pálinkás József a legmagasabb szinten látná el ezt a feladatot, rendkívül jó forrásteremtő képessége van” – tette hozzá az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének vezetője.

Arról már korábban írtunk, hogy Pálinkás Józsefről az hírlik, nemcsak biztosi helyre, hanem miniszteri bársonyszékre is pályázik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik