Belföld

Orbán helyetteseket tehet a miniszterek és az államtitkárok közé

A személyi ambíciók kielégítésére és a diplomáciai presztízs megemelése céljából az új kormányban megjelenhetnek az miniszterhelyettesek – írja a Világgazdaság.

A kabinet szerkezetéről szóló javaslatot eredetileg a jövő hét elején tárgyalta volna a parlament, de ennek időpontja csúszik. Még nem ismert, hogy mennyire alakul át a kormányzati struktúra.

A Világgazdaság értesülései szerint felvetődött, hogy újra bevezetnék a korábban megszűntetett miniszterhelyettesi posztot. Az előző ciklusban a kormányfőnek két helyettese volt Semjén Zsolt és Navracsics Tibor személyében. A korábbiakhoz képest kevesebb, nyolc tárcát hoztak létre. A miniszterek mögött az államtitkárok (helyetteseikkel) láttak el egy-egy területet, például a korábban önálló tárcával bíró oktatást, egészségügyet.

Az újra létrehozott miniszterhelyettesi poszt mellett állítólag egyes személyi ambíciók is szóltak, akik miniszteri posztot nem kaphatnak, de az államtitkárságnál többre vágynak. Állítólag azzal is érveltek, hogy egyes kormányzati területeknél az unióval, vagy más országgal tárgyalva sokszor értetlenül fogadták, hogy tárcavezetők államtitkárokkal tárgyaltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik