Belföld

Geszti: több Ady, kevesebb Hoffmann Rózsa

A lányait idegen nyelvű óvodába, iskolába íratta. Nem sznobizmusból. Kompetenciaalapú tudást adna nekik, nem szeretné, ha az állam rákényszerítené, hogyan nevelje őket

A dalszövegíró, énekes, reklámszakember a hvg.hu-nak azt mondja, az oktatási rendszer bírálatával óvatosan bánna, noha alapélménye, „hogy sok adót fizetünk be, mégsem használjuk az állam szolgáltatásait. Nem használjuk az egészségügyi rendszert, nem használjuk az oktatási rendszert, inkább külön fizetünk érte, mert nem elég jó minőségű az, amit az adónkért cserébe az állam ad”. Szerinte ez senkinek sem jó üzlet.

Fotó: Kummer János

Az idegen nyelvű óvoda, iskola magyarázata az, hogy azt szeretné, ha gyermekei látnák, hogy sokfélék az emberek, „ha kikerülnének a zártságból, az intoleranciából, az agresszióból, a sérelmi életformából”, mindabból, ami száz éve jellemző itt.

„Ha az ember Ady Endrét olvas, elsápad a tehetetlenségtől, mennyire ugyanott tartunk, mint az 1900-as évek elején.” Ő nem akarja, hogy ebbe nőjenek bele lányai.

Szeretné, ha szabad emberek lennének a szó minden értelmében, és az önképükben benne lenne, hogy a nőknek ugyanolyan státuszuk lehet, mint a férfiaknak.” Egy ilyen világra szeretné őket felkészíteni, de boldog lesz, ha itthon maradnak, mert lesz miért itthon maradniuk. További részletek itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik