Belföld

Lázár nem támogatta a volt szkinhedvezér alelnöki kinevezését

Öt fideszes képviselő nem akarta megszavazni a Jobbik zavaros múltú alelnökjelöltjét.

Sneider Tamást, a Jobbik képviselőcsoportjának jelöltjét is megválasztotta a parlament, az Országgyűlés egyik alelnökének. A politikus kinevezése ellen – elsősorban – a baloldali ellenzék korábban hevesen tiltakozott.

Ismeretes ugyanis, a radikális párt frakcióvezető-helyettesét nem egyszer hírbe hozták különböző egri szkinhed mozgalmakkal, sajtóértesülések szerint részt vett a 2006-os tévéostromban, mindezeken felül, 1992-ben jogerős bírósági ítélet született ellene, amiért megütötte egyik cigány származású haragosát. A 2010-es képviselői kinevezése után egy 2007-es családi konfliktusa is napvilágot látott. A hírek szerint, egy elszámolási vita után a szülei gondnokság alá helyezését kezdeményezte a bíróságon.

(A múltbéli ügyeiről többször is nyilatkozott – például még 2010-ben az Index.hu-nak, illetve hétfőn a Hír TV-nek)

Sneider Tamás alelnöki kinevezését kedden 150 képviselő szavazta meg. Az MSZP-s honatyák nemmel szavaztak (kivéve Gúr Nándort; ő nem nyomott gombot), az LMP politikusai tartózkodtak, 128 kormánypárti képviselő pedig (a Jobbik-frakcióval együtt) igennel szavazott (Gyurcsány Ferenc és Kiss Péter egyáltalán nem vett részt az ülésen).

A Fidesz képviselőcsoportjából öten nem adták a támogatásukat Sneider kinevezéséhez. Név szerint az ülést vezető Turi-Kovács Béla, Balog Zoltán, Kovács Zoltán, Navracsics Tibor, valamint Lázár János. Ők egyik gombot sem nyomták meg a szavazáskor.

A voksolást követően az Index.hu több képviselőt is megszólaltatott az ügyben, köztük a vásárhelyi politikust is. Az erről készült videót itt tekinthetik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik