Belföld

Hiába ment szavazni? Perelhet!

Több választó fordult a TASZ-hoz amiatt, hogy azért nem tudott egy külképviseleten szavazni, mert kimaradt a választói névjegyzékből – annak ellenére, hogy határozatban értesítették a névjegyzékbe történő felvételéről. Az így járt választók egy része jelentős pénzt fizetett azért, hogy eljusson a szavazás helyszínére. Ők anyagi kárukért kártérítést követelhetnek, peres eljárásban.

A választójog gyakorlásához elengedhetetlen, hogy a szavazás helyszínén hibátlan, a választók adatait hiánytalanul tartalmazó névjegyzék álljon rendelkezésre. Az állampolgárok választójoga sérül, ha nem biztosított a pontos, megfelelőképp frissített névjegyzék. Ez anyagi kárt (is) okozhat, amelyért a választási iroda – a TASZ szerint – felelősséggel tartozik, ha a kár ok-okozati összefüggésben áll a választási iroda tevékenységével vagy mulasztásával.

A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény kifejezetten a választási irodákra – köztük a Nemzeti Választási Irodára – rója a választások előkészítésével, lebonyolításával kapcsolatos szervezési feladatokat, a választási információs rendszer ezen feladatok ellátásához szükséges működtetését, valamint a szavazás lebonyolításához szükséges tárgyi és technikai feltételek biztosítását – emlékeztet a TASZ.

A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (ún. Ket.) ezen felül alapelvi szinten garantálja az ügyfeleket megillető tisztességes ügyintézéshez való jogot. Kimondja, hogy a közigazgatási hatóság a nem jogszabályszerű eljárással okozott kárt a polgári jog szabályai szerint köteles megtéríteni.

A TASZ szerint mivel a választási irodák mulasztása által okozott esetleges károk közigazgatási jogkörben okozott kárnak minősülhetnek, az ezekkel kapcsolatos kártérítési igény érvényesíthető lehet a magyar bíróságok előtt. A TASZ mindezt csak tájékoztató jelleggel írta le, de egyes esetekben jogi tanácsot vagy akár képviseletet is nyújt a választójoggal kapcsolatos kártérítési ügyekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik