Belföld

A “mindenható” Orbán nem akar konszolidációt

A kormányfő szerint az ugyanis a „gyávaság szinonimája” – írja a Heti Válasz.

A hetilap holnap megjelenő számának beharangozója szerint a következő négy évben is a középosztály megerősítése áll az Orbán-kormány társadalompolitikájának középpontjában. Az ok, hogy messze még a 2010-ben meghirdetett cél, hogy a társadalom kétharmadát ez a réteg tegye ki. „Konszolidáció” nem lesz. Azért nem, mert az a gyávaság szinonimája. A hetilap forrásai szerint ezt mondta a Fidesz-frakció hétfői alakuló ülésén a miniszterelnök. A néha még a kormánypárti politikusok által is vágyott stílusváltás tehát várat magára.

Orbán Viktor szerint ugyanis az elmúlt ciklusban csak az alapokat rakták le, a célokért a következő négy évben is küzdeni kell. A folytonosság nem csak ebben mutatkozik meg. Akárcsak négy éve, a kormányfő első útja a lengyel-magyar barátság jegyében ismét Varsóba vezetett, és a Fidesz 2010-hez hasonlóan most is népgyűlésre hívja támogatóit a Kossuth térre a kormányfő május 10-ére tervezett eskütételére.

A ciklus három fő célja: a középosztály megerősítése, a növekedésre ösztönző gazdaságpolitika és a munkahelyteremtés. Az első tényezőből a devizahitelesek „megmentésétől” a családpolitikáig sok minden levezethető, s lényegét még 2010-ben így foglalta össze a kormányprogram: „A társadalmi szerkezet a tulajdonon és tudáson alapuló középosztály legalább kétharmados túlsúlya esetén veszi át a nyugat-európai működés jellemzőit. Ez stabilizálja a gazdaságot és a politikát, megteremti és fenntartja a szociális és jóléti államot, egyben ez garantálja a jogállami normák betartását”. További részletek a május 8-i Heti Válaszban.

Konszolidáció helyett stabilizáció

A Népszava főszerkesztője ennek kapcsán publicisztikát írt arról,hogy “ha Orbán Viktor egy kifejezést gyávának tart, az egyenlő a tiltással: fideszes politikus azt a szót többé nem használhatja”. Németh Péter szerint már csak egy lépés a pártállami idők módszere, amikor a pártközpont listát adott ki a szerkesztőségeknek, mely szavak, szóösszetételek vannak le-, illetve betiltva a sajtónak. “Ma persze ez az út nem járható, mert bár a szándék nyilván meglenne rá, de még nem minden orgánum hajolt be a Fidesz alá, jóllehet a kormányfői vágy egyértelműen ez lenne.”

Magyarországnak szinte “soha nem volt még olyan miniszterelnöke – királya -, aki ennyire akadálytalanul tudta érvényesíteni akaratát; Orbán Viktor szinte mindenhatóként működik az ország élén” – írja a főszerkesztő, aki emlékeztet rá, hogy a Fidesz képviselőinek a kormányfő a konszolidáció helyett a stabilizáció kifejezést javasolta, mert “semmit nem visel el rosszabbul, mint ha őt gyávának mutatják be, vagy gyávának látszik. Ezért nem hajlandó visszavonulót fújni a Szabadság téri emlékmű ügyében, ezért nem hajlandó vitákba bocsátkozni… “.

Németh szerint azt nem tudni, hogy Orbánt tisztelik-e vagy inkább félik, de az biztos, “hogy a magyar miniszterelnök birtokában van a vezetői képességeknek, a kérdés csupán az, hogy ezen képességek halmazában mekkora szerepet játszanak a negatív és mekkorát a pozitív tulajdonságok. Orbánnál, ezt naponta bizonyítja, egyre nagyobb mértékben hatalmasodnak el a “Vezér” motívumok; ma már nemcsak arra büszke, hogy gyors döntésekre képes, hogy taktikailag is maga alá gyűri híveit és ellenfeleit egyaránt, hanem arra is, hogy nyelvileg is ural szinte mindenkit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik