Belföld

Hadüzenet Kocsis Máténak

Nyílt levélben öcskösözik le a volt képviselőt. A levélíró alig várta, hogy a polgármester politikai hátországa meggyengüljön.

A barátból lett ellenség szenvedélyes hangú írásában egy blogon a Fideszt a maffiához hasonlítja, amely már csak egy ideig és csak annyira védi Kocsis Mátét, „amennyire a Családok Nagytanácsában” ezt fontosnak tartják. Az állítólagos párton belüli csatákat és az ellene indított koncepciós ügyeket felemlegető írás szerzője szerint kettejük háborújának első szakasza eddig tartott.

A polgármester az önkormányzati választáson még jó eséllyel nyerni fog, de ez csak lélegzetnyi szünet lesz, még a ciklus kitöltése előtt köztörvényes bűnözőként fogja végezni – írja Szabó Gábor a tuaregblogon.

Korábban a blogger azt állította, hogy három éve ő vezette Kocsis helyi népszavazási kampányát egy hónapig. Ezt a polgármester a Cinknek cáfolta, azt mondta: valóban volt idő, amikor jóban volt Szabóval, aki közrendvédelmi tanácsadója is volt, de később Szabó megutálta őt, és ahol tudja, támadja.

A volt SZDSZ-politikus korábban a Józsefvárosi Város-üzemeltetési Szolgálatot vezette. Két éve lemondott. Utána belső vizsgálatot rendeltek el, majd még annak az évnek az őszén nyomozás indult 70 millió forint indokolatlan kifizetése miatt.

Kocsis, a fordított Robin Hood

Vajon kellemetlen lehet-e Kocsis a Fidesznek? Milyen ügyek köthetőek a VIII. kerület polgármesteréhez?

Leghíresebb mind közül a hajléktalanok elleni „közrendvédelmi akciósorozat” volt, amely először a guberálást, majd a köztéren való életvitelszerű tartózkodást tiltotta meg a kerületben – úgy tűnik amúgy, hogy hiába. A szegregáció és kirekesztő lépések ellen több civil szervezet is felemelte hangját, és tüntetés is lezajlott.

Kocsis családja sem maradt ki a szórásból: még 2010-ben a politikus édesapja többedmagával fiktív lakosokat jelentett be Abaújlakon az önkormányzati választások előtt. A 90 fős kistelepülés 30 új lakossal gyarapodott, ebből öten költöztek be papíron Kocsisékhoz. Így a korábbi 81 fő helyett 121 fő szavazhatott a faluban. Az ügyészség közokirat-hamisítást állapított meg, végül megrovásban részesítette a hamisítókat.

A hajléktalanok mellett a drogosokkal is keményebb kézzel bánt Kocsis, a Kék Pont civil szervezet tűcsereprogramját az önkormányzat felmondta, hogy csökkentse az eldobált tűk számát, bár így a drogbetegek élete jóval nagyobb veszélyben van a fertőzések kialakulása miatt.

Az önmagát antiszemitának és fasisztának valló Tormay Cécile írónőnek szobrot avatott Kocsis, és már utcát is neveztek el róla – az MTA kénytelen volt állást foglalni a kérdésben.

Végül, de nem utolsósorban: a szegényeket és kirekesztetteket vegzáló Kocsis 40 millió forintot törlesztett a gazdagoknak feltalált végtörlesztésen, ezzel 15 milliót takarított meg – tekinthető-e tipikus hitelkárosultnak?

A szegényektől elvesz, a gazdagoknak kedvez. Elképzelhető tehát, hogy a Fidesz nem fogja olyan erősen marasztalni.

De persze az is, hogy előléptetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik