Belföld

Magyarérettségi: “lol”, “vok”, “sztem”

Márai Sándor, Bródy Sándor, Berzsenyi Dániel és Arany János műveit kapták a második részben, míg az elsőben az SMS-ek és e-mailek nyelvezetéről szóló tanulmányt kell értelmezniük a diákoknak – írja az Eduline.

A diákoknak Márai Sándor Füveskönyvének egy részlete alapján kell érvelniük a “lassú olvasás” mellett vagy ellen. Választhatták a novellaelemzést is, Bródy Sándor Kaál Samu című művét kellett elolvasniuk és elemezniük. Azok pedig, akik a verselemzésben jobbak, összehasonlíthatták Berzsenyi Dániel Életfilozófia, illetve Arany János Visszatekintés című művét – derül ki az Eduline cikkéből.

A középszintű vizsga szövegalkotási része minden évben három típusfeladatból áll – egy érvelésből, egy műelemzésből és egy összehasonlító elemzésből -, ezek közül kell választani egyet. Az érettségizőknek egy 500-1500 szavas fogalmazást kell írniuk, a terjedelem független attól, melyik téma mellett döntenek.

A netnyelvről szólt a tanulmány

Az első részben az internetes és elektronikus nyelvhasználatról, a “netnyelvről”, az SMS-ek és az e-mailek nyelvezetéről szóló tanulmányrészletet kellett értelmezni A tanulmány szerzője Veszelszki Ágnes, és a Magyar Nyelvőr című nyelvészeti szaklapban jelent meg.

A két és fél oldalas szöveg elolvasására, értelmezésére és a tanulmányhoz kapcsolódó kérdések megválaszolására összesen 60 percet kapnak a vizsgázók.

A köznevelési államtitkárság szerint rendben megkezdődtek a magyar írásbeli érettségi vizsgák országszerte a középiskolákban, és a kormányhivataloktól beérkezett jelzések szerint mindenütt zavartalanul folyik a vizsga, semmilyen rendkívüli esemény nem történt.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Emelt szinten

Ady Endre A fehér lótuszok, Pilinszky János Egy arckép alá című művét, valamint egy Szakonyi Károly-részletet kaptak a vizsgázók az emelt szintű magyarérettségin – tudta meg az eduline. A diákoknak 4 órájuk van a nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor és három szövegalkotási feladatból álló érettségire.

A lap úgy tudja, a nyelvi-műveltségi feladatsor kapcsolódott Ady Endre művéhez. A diákoknak többek között a fehér lótusz költői képet kellett értelmezniük, meg kellett magyarázniuk a műben szereplő kifejezéseket,  francia szimbolista költőket kellett megnevezniük, illetve fel kellett ismerniük öt Ady-versrészletet.

Az emelt szintű magyarérettségi második része három feladatból áll. A diákoknak Pilinszky János Egy arckép alá című művét kellett elemezniük a megadott szempontok alapján, elsősorban a költemény retorikájára és stilisztikai jellemzőire koncentrálva.

A második feladat egy Szakonyi Károly-részlethez kapcsolódott. A diákoknak arról kellett írniuk, hogy a műnem választja-e a témát, vagy a téma a műnemet – melyik a meghatározóbb? Az érettségizőknek végül arról kellett egy vitaindítót írniuk, hogy kell-e foglalkozni az iskolákban a blogokkal, a Wikipediával és az ehhez hasonló közösségi tartalmakkal – írja az eduline.hu.

118 ezren vágnak neki

Hétfőn reggel nyolc órakor 118 ezer diák írja az írásbelijét magyar nyelv és irodalomból, valamint magyar mint idegen nyelvből. Magyar nyelv és irodalom vizsgatárgyból középszinten 1199 helyszínen 81 496 diák, emelt szinten 48 helyszínen 1848 tanuló tesz érettségit.

A magyar nyelv és irodalom középszintű írásbelije 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kell megoldaniuk, a szövegértési feladatlap esetében 60 perc, a szövegalkotási feladatlap esetében pedig 180 perc áll a rendelkezésükre.

A magyar nyelv és irodalom vizsgatárgy emelt szintű írásbeli vizsgája szintén 240 percig tart. Az írásbeli vizsga nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három különböző szövegalkotási feladatból tevődik össze. A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg, és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják.

Az írásbeli vizsgafeladatok megoldásakor közép- és emelt szinten is helyesírási szótár használható, ebből vizsgacsoportonként legalább négy példány szükséges. A szótárról a vizsgát szervező intézmény gondoskodik.

120 diáknak idegen nyelv lesz a magyar

Magyar mint idegen nyelvből középszinten 57 helyszínen 120-an érettségiznek, ebből csak középszinten lehet vizsgázni.

A magyar mint idegen nyelv vizsgatárgy írásbeli érettségi vizsgája négy elkülönülő részből áll: a diákok az “Olvasott szöveg értése”, a “Nyelvhelyesség”, a “Hallott szöveg értése” és az “Íráskészség” feladatsorait oldják meg. A középszintű írásbeli vizsga teljes időtartama 180 perc.

A feladatok megoldásának értékelése központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik