Belföld

Elhunyt Rostás János

Szomorú hírt kaptunk Székkutasról, "Pesti" Jani bácsi, Székkutas díszpolgára 84 évesen hunyt el vasárnap.

Rostás János Vásárhelykutason, Szőrháton született paraszti családban, szülei gazdálkodtak. Alapítója volt a Vásárhely és Székkutas környéki Fehérgárda mozgalomnak, amiért koholt vádak – pár rozsdás fegyver miatt – alapján 1951-ben bebörtönzik. Közel 10 év után 1959 végén szabadul, közbe megjárja a váci, a márianosztrai börtönt, a Markó utcát és a Csillagot is. 1990-es nyugdíjazásáig a fővárosban dolgozott. Életének börtönéveiről, fiatalságáról dokumentum film is készült, melyet a Hír Tv vetített.

A “Megszegem Janikának” című filmet IDE kattintva meg is nézheti.

A rendszerváltás után visszatért a politikához. Megalapítja a Kisgazdapárt XI. kerületi szervezetét majd a párt parlamenti frakciójának hivatalvezetőjévé választják. 1994-től hazaköltözött Székkutasra, ahol a helyi termelők életét támogatta, civil adományaiból kopjafát állított kivégezett rabtársainak, adományokkal segítette a katolikus templom felújítását.

Megalapította az ER-Kutas Kft-t és a falu szélén évekig jól működő étolaj gyártó üzemet létesített, ami több mint 10 embernek adott állandó munkát. Székkutason volt a képviselőtestület tagja, a község alpolgármestere. A falutól Díszpolgári címet kapott 2011 március 15-én. Egy éve, 2013 tavaszán pedig Lázár János államtitkártól vehette át a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét.

Jani bácsi 2013 őszén még ellátogatott az akkor átadott Székkutasi Emlékház avatására, ahol a Fehérgárda mozgalomnak is emléket állít egy szoba, de betegsége miatt, az általa indított tavaszi kistermelői vacsorán már nem tudott jelen lenni.

Rostás János 84 évesen, családja körében Budapesten hunyt el vasárnap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik