Belföld

Az állam visszavette a Citadellát

Az ingatlan vagyonkezelője, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) a rendőrség segítségét kérte, mert korábban több alkalommal sem sikerült megegyeznie a jogtalan használókkal a terület visszaadásáról - tájékoztatta az MNV hétfőn az MTI-t. A Citadellán működő éttermet üzemeltető Gastro-Top Kft. ügyvezetője szerint törvénytelen az eljárás.

“Az állam, jó gazda módjára, ma reggel visszavette jogos tulajdonát, az UNESCO által a világörökség részének nyilvánított Citadellát” – áll az MTI-hez eljuttatott közleményben. Közölték: az MNV végrehajtás keretében, a rendőrség segítségével vette vissza a területet “a jogtalan használóktól”. Ezáltal ismét lehetőség nyílik arra, hogy olyan vagyonkezelési szerződéssel kerüljön a Citadella használatba, amely hírnevéhez méltó – olvasható a közleményben.

Mint írták: az MNV azért “ragaszkodik a visszavételhez”, mert az Emberi Erőforrások Minisztériumának megállapítása szerint a Citadella használata, illetve hasznosítása nem felel meg a világörökségről szóló törvény rendelkezéseinek. A jogszabály előírja, hogy a területet egyetemes és nemzeti értékeit megőrizve kell használni, bemutatni, fenntartható módon fejleszteni vagy szükség szerint helyreállítani. A hatósági helyszíni szemlék azonban megállapították, hogy az ingatlanon évtizedek óta nem volt jelentősebb felújítás, helyreállítás – tudatta a vagyonkezelő.


Fotók: MTI / Marjai János

A közlemény szerint a bérlők elvégezték ugyan a szükséges karbantartásokat és az alkalomszerű javításokat, de “lényegében csak az üzleti érdekeiket érintő beruházásokat hajtották végre”.  A Citadellán lévő reklámok és feliratok többsége elhelyezésével és látványával megbontja a világörökségi helyszín egységes megjelenését és esetenként károsítja a várfalakat is – olvasható  a szövegben.

Közölték: az MNV idén márciusban felszólította a Citadella bérlőit, hogy április 30-áig kiürítve adják át a területet. Arról is tájékoztatta őket, hogy ha átadási kötelezettségüknek nem tesznek eleget, akkor az MNV végrehajtást kezdeményez ellenük.
Jelentősen lassította a terület átvételét, hogy a kerület jegyzője 2013. november 5-én ideiglenes használati engedélyt adott a Citadella bérlőinek. Amint ez az MNV tudomására jutott, azonnal eljárást indított a XI. kerületi önkormányzat vagyonkezelői szerződésének megszüntetésére. Az önkormányzat vagyonkezelői joga idén január 17-én megszűnt – írták.

A közlemény szerint “a terület konkrét vagyonkezelő felé történő átadása egyeztetés alatt van, az ezzel kapcsolatos tárgyalások folyamatban vannak”.

Gastro-Top Kft.: az eljárás törvénytelen

A helyszínen Magyar Istvánné, a Citadellán működő éttermet üzemeltető Gastro-Top Kft. ügyvezetője újságírók előtt törvénytelennek nevezte az eljárást. Elmondta: 2013 októberében határozat született, amely a 2014 decemberében hatályba lépő világörökségi törvényre hivatkozva rendelkezik arról, hogy a Citadella használóinak el kell hagyniuk a területet, mert azt birtokba kívánja venni a MNV Zrt.

Magyar Istvánné szerint ez 2013. november 11-én maradéktalanul teljesült, a használók birtokba adták az MNV Zrt.-nek a Citadellát, az MNV pedig vagyonkezelésbe a XI. kerületi önkormányzatnak adta azt tovább. Az önkormányzat ezt követően hasznosítási szerződést kötött a területre. Az ügyvezető szerint ennek ellenére folyik a mostani eljárás, és úgy vélte, a 2013. november 11-én történt végrehajtást akarják újrafoganatosítani, amire nincs magyarázat. Magyar Istvánné közölte: bírósághoz fordulnak.

Az ügyvezető az újságíróknak átadott egy levelet, amelyet Márton Péter, az MNV vezérigazgatója írt Hammerstein Juditnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkárának. Ebben Márton Péter azt írta: “2013. november 11-én a határozatban felsorolt valamennyi, a birtokba adásra kötelezett mind a hat használó birtokba adta az ingatlant az MNV Zrt.-nek.” Tudatta azt is, hogy “az ingatlan új vagyonkezelője – Budapest XI. kerület Újbuda Önkormányzata – használóktól történő birtokbavétellel egy időben az ingatlant birtokba át is vette”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.