Belföld

A netnyelvről kérdezték a maturálókat

A magyar nyelv és irodalom illetve a magyar mint idegen nyelv írásbeli vizsgákkal hétfő reggel megkezdődtek a tavaszi érettségik.

Az internetes és elektronikus nyelvhasználatról szóló tanulmányrészletet kaptak a diákok az idei középszintű magyarérettségi első részében – írja az Eduline.hu, hírportál. A vizsgázóknak a szöveg alapján kellett kérdésekre válaszolniuk az úgynevezett netnyelvvel kapcsolatban.

A portál megjegyzi, a téma nem ismeretlen a diákok számára. A középiskolai nyelvtanórákon szinte minden szaktanár foglalkozik az internetes nyelvhasználat témakörével.

Az érettségi második felében három – egy érvelésre, egy műelemzésre és egy összehasonlító elemzésre épülő – feladat közül kellett kiválasztaniuk egyet. A megoldásukhoz Márai Sándorral, Bródy Sándorral illetve Berzsenyi Dániellel és Arany Jánossal kapcsolatos irodalmi ismeretekre volt szükségük a maturálóknak.

Emelt szinten Ady Endre A fehér lótuszok és Pilinszky János Egy arckép alá című művét, valamint egy Szakonyi Károly részletet kaptak elemzésre a fiatalok.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint magyar nyelv és irodalom vizsgatárgyból középszinten 1199 helyszínen 81 496 diák, emelt szinten 48 helyszínen 1848 tanuló tett ma érettségit. Magyar mint idegen nyelvből középszinten 57 helyszínen 120-an vizsgáztak az országban.

Kedden matematikával folytatják a diákok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik