Belföld

Vona elárulta, mi lehet az EU alternatívája

Vona Gábor elnök az ellenzéki párt budapesti, a Hajógyári-szigeten tartott kétnapos majálisának kezdetén, “A magyar föld átjátszása idegeneknek: hazaárulás!” feliratú molinó alatt azt mondta, hogy földügyekben főleg az apátiával kell megbirkózniuk. Amit tudtak, megtettek ebben a kérdésben és a devizahitelesek érdekében is, de maradt benne hiányérzet. A fő feladatnak a társadalom tájékoztatását és a személyes példamutatást nevezte, hozzátéve: ő ott lesz, amikor az első külföldi akar magyar termőföldet vásárolni.

A pártelnök a Jobbik által kezdeményezett, jelenleg a Kúria előtt lévő népszavazási kezdeményezésre utalva elismerte: nem az a legjobb megoldás, az alaptörvényben kellett volna rögzíteni, hogy a magyar föld nem eladó. Vona Gábor kifogásolta, hogy a földtörvényről és más témákról a kormány a “kezében lévő médiaerővel” bármit el tud hitetni a szavazóbázisával, de ma már úgy látják, a parlamenti választások eredményére lehet építkezni, a ciklus végén a kormány kihívói lehetnek.

Felidézte, hogy 130 településen nyert a Jobbik, s 2100 helyen a második lett, vidéken “tönkreverte” a baloldalt. Bízik abban, hogy az EP-választáson számszerűsítve is jobbak lesznek – fűzte hozzá. Szkeptikusnak nevezte magát arra vonatkozóan, hogy összejön-e az EP listavezetők vitája. Kitért arra is, hogy a baloldalon megy a tanakodás, hogy le lehet-e ülni a Jobbikkal vitázni. Álláspontja szerint akár kiállnak, akár nem, mindenképpen a Jobbik győz.

Vona Gábor bírálta azt is, hogy a Fidesz “kettős politikát” folytat, idehaza szabadságharcosnak állítja be magát, eközben semmi olyat nem tesz Brüsszelben, ami szembemenne az “európai főárammal”. Nem hallotta a kormánypárti EP-képviselőket felszólalni a termőföld, üzemek tönkretétele ügyében, vagy arról, hogy Magyarországon európai árak vannak, de “ázsiai fizetések”.

A pártelnök szerint a térségben kell szövetségeseket találni. Vona egy lengyel-magyar-horvát tengelyben látja a kitörési pontot. Ez a Keletet és Nyugatot elválasztó sáv alternatívát jelenthetne az Európai Unióval szemben is.

Vona Gábor hatalmas sikernek nevezte, hogy a parlamentben az egyik legfontosabb bizottság, a sport-, ifjúsági és sajtóügyekkel is foglalkozó oktatási és kulturális bizottság vezetését kapta a pártja. Az elnöki posztot Dúró Dóra fogja betölteni. Jelezte: az Országgyűlés alelnöki posztjára Sneider Tamást jelölik, aki semmilyen kritikát nem kapott az előző ciklusban a szociális és családügyi bizottság vezetőjeként.

Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti listavezetője beszédében a földtörvényről azt mondta, a jogszabály nem tudja megvédeni a magyar termőföldet. A politikus a csatlakozási szerződés vonatkozó fejezetének újratárgyalását szorgalmazta. A legfontosabb feladatnak a termőföld megvédését nevezte. Ha ez nem sikerül tárgyalásos úton, akkor ki kell lépni az Európai Unióból, “a földünk árán nem maradhatunk bent” – jelentette ki.

Elkészült párt európai parlamenti programja, amely a Nemzetek Európája – A Jobbik programja a magyar önrendelkezésért és a társadalmi felemelkedésért címet viseli, ezért kíváncsian várja a többi párt programját és az azokat ütköztető választási vitát.
Szerinte az unióval az a fő baj, hogy elveszi a nemzetek önrendelkezési jogát. Brüsszelben minden döntés középpontjában az emberi méltóságnak kellene lennie – tette hozzá.

Morvai súlyos bűnnek nevezte, hogy az emberek az összeszerelő-üzemekben “lecserélhető tárgyaknak” érzik magukat. Szerinte a baloldali politikusoknak csak most jutott eszükbe, hogy “piros füzetekkel” megkérdezzék az embereket, mit várnak, de ezt már korábban meg kellett volna tenniük. Arra szólította fel a képviselőjelölteket, hogy vegyék elő füzeteiket, olvassák el, mit hallottak a munkásoktól, kisgazdáktól, kisvállalkozóktól, devizahitelesektől és külföldre kényszerült magyaroktól, s ez alapján politizáljanak a továbbiakban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik