Belföld

LMP: ne legyen az ország összeszerelő üzem

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2014. 05. 01. 12:49

Szél Bernadett társelnök pártja május 1-je alkalmából tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, méltatlan, elfogadhatatlan és nem hatékony, hogy ezt az országot “összeszerelő üzemmé” próbálják tenni. Olyan helyzetben van az ország, hogy a kormányfő azzal “házal” keleten, hogy itt olcsó a munkaerő ahhoz képest, milyen jól képzett. Szerinte a Fidesz részéről tudatos lépés volt, hogy “letörte a munkavállalói jogokat a narancsos munka törvénykönyvben”.

Utalt arra, hogy a szakszervezeti konföderációkkal konzultálva kidolgoztak egy koncepciót egy új munka törvénykönyvre, amely gyökeresen más alapokra helyezi a munkavállalók és a munkáltatók viszonyát. Az ellenzéki politikus a részleteket ismertetve elmondta: javaslatuk munkavállaló- és foglalkoztatásbarát, hatékony érdekképviseletet biztosítana és szociálisan érzékeny. Ennek jegyében visszaállítanák az érdekegyeztetés korábbi háromoldalú rendszerét.

A párt elfogadhatatlannak tartja továbbá a délutáni műszakpótlék eltörlését, amelyet azonnal visszaállítana. Abban is gondolkodnak az uniós direktíva alapján, hogy négy-öt nappal megemeljék az alapszabadságot: a munkavállalóknak legyen lehetőségük a megfelelő pihenésre. Szeretnék, hogy a szabadság kétharmadát a munkavállalók az általuk kért időpontban vehessék ki, és bevezetnék, hogy ha egy állami ünnep a hétvégére esik, akkor azért cserébe plusz egy szabadnap járjon.

Az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy a munkavállalókat “könnyen ki lehet rúgni”. Szél Bernadett azt is kritizálta, hogy az a kormány, amely magát “családbarátnak meri nevezni”, eltörölte, hogy a háromévesnél fiatalabb gyereket nevelő szülők, édesanyák védettek legyenek. Ezt is azonnal visszaállítanák. A párt szerint az alaptörvényben és a munka törvénykönyvében szó szerint szerepelnie kellene annak a tételnek, hogy egyenlő munkáért egyenlő bér jár.

Szél Bernadett kitért arra is, hogy “bérszakadék tátong” a férfi és a női munkavállalók között, amelyen szintén rögtön változtatni kell. Kiemelte: meg kell emelni a béreket azokban a szakmákban, ahol a nők túlnyomó többségben vannak.

Meszerics Tamás, a párt EP-listavezetője arról beszélt, hogy az Európai Parlament zöld frakciójában is azt szeretnék képviselni, amit a magyar Országgyűlésben, a munkavállalói jog ugyanis nemcsak magyar, hanem európai kérdés is. Mint mondta:  középtávon közös uniós munka törvénykönyvet szeretnének. Szerinte közös munkaerő-piaci érdekegyeztető intézményekre van szükség Európában és európai szintű béralku kell. A sajtótájékoztató végén virágokat helyeztek el a Városligetben lévő emlékkőnél, amely azt hirdeti, hogy 1890-ben Budapesten itt ünnepelték először május elsejét a szervezett dolgozók.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.