Belföld

Gyurcsány: Orbán visszamenne Levédiába

Pálfi Rita
Pálfi Rita

2014. 05. 01. 16:15

A pártelnök szavai szerint ők előre akarnak menni Európába, Orbán Viktor pedig legszívesebben “visszamenne Levédiába és Etelközbe”. Azzal folytatta, hogy Levédia legyen a jelenlegi miniszterelnök hazája, az övék viszont Európa, és ebből nem engednek.

Hangsúlyozta, hogy amikor Európai Egyesült Államokról beszélnek, akkor nem a magyar államiságot akarják “sutba vetni”, mert az a magyar kultúra és nyelv legfőbb bástyája. Úgy fogalmazott: “meg akarjuk őrizni magyarságunkat, de erősebbek lehetünk, ha összekapaszkodunk a velünk hasonló civilizációs körben mozgó országokkal”.

A DK-nak is van egy álma

A volt kormányfő azt mondta, hogy május 1-jén egy jobb, élhetőbb, szebb világról álmodnak, ahol több az ember becsülete és megbecsülése. Egy olyan világról, ahol azt érzi munkások sokasága, hogy nem a kiszolgáltatottság fenyegeti, hanem becsülik tehetségét, szorgalmát és munkáját. Ahol a családok munkájuk megérdemelt béréből nevelhetik gyermekeiket, unokáikat, kifizetik számláikat, és akármi is a munkájuk, megbecsülés az osztályrészük – fogalmazott.

Ma sokakat fenyeget a munka hiánya, és sokan már akkor is boldogok, ha szinte éhbérért dolgozhatnak – folytatta.
Szavai szerint a DK egy olyan világot szeretne, ahol a munkáltató és a munkás érti, hogy érdekeik legalább egy ponton találkoznak. Az a munkaadó, aki nem érti, hogy elégedett megfizetett munkások nélkül nem lehet tartósan sikeres, az szűklátókörű, önző, és nem teljesíti a legfontosabb követelményt, hogy a vagyon kötelez. Az a munkás pedig, aki nem érti, hogy érdekelt a vállalat sikerében, az nem segít, hanem inkább rombol – jelentette ki.

A szabadság csak lehetőség

A DK az európai szabad Magyarország elkötelezett híve, mégis azt látja, hogy támogatóik közül is sokan vágynak vissza a múltba. Sokan azért nem akarják a szabadságot, mert úgy gondolják, hogy nekik Kádár alatt jobb volt – mondta.

Gyurcsány Ferenc utalt arra, hogy az ország tíz éve lett az EU tagja. Sokan azt gondolták, hogy egy csapásra minden jobb lesz, mert az európai Magyarország automatikusan a nagyobb jólétet és a fogyasztást hozza el, amiért semmit nem kell tenni, csak le kell rázni a régi világot – folytatta. Szerinte ez a csalódás egyik oka, mert a szabadság önmagában csak lehetőség, és akkor ad megoldást, ha “készek és képesek vagyunk ebből egy jobb Magyarországot teremteni”.

A parlamenti választásokról szólva azt mondta, a kormány ünnepli magát, mert a kormánypártok közjogi értelemben győztek. A választói akarat tekintetében viszont kisebbségi kabinet lesz, mert többen szavaztak a kormány ellen, mint a kormányra – hangsúlyozta.

Volt szövetségeseinek azt tanácsolta, a vereség okát ne abban lássák, hogy “nem egyeztek ki az újnácikkal”. Azt javasolta, hogy ne is akarjanak megegyezni, mert “az újnácikkal nem megállapodni kell, hanem le kell őket győzni politikai értelemben”.

A torta

Ahogy arról korábban képriportunkban beszámoltunk, Gyurcsány Ferenc felszólalása előtt a színpadon Vágó István európai uniós játékot vezetett az egybegyűlt több száz főnyi szimpatizánsnak. Ezután taps közepette érkezett meg Gyurcsány Ferenc, hogy beszéde előtt felvágja a DK uniós tortáját.

“Vágjunk bele!” – vezette fel a pártelnök a tortafelvágást, majd azt mondta, hogy sokaknak kesernyés az élet mostanában, de a tortával legalább egy kis időre megédesítik. Ezután az Európai Unió himnuszának hangjaira felszeletelték a tortát, és a párt politikusai osztottak szét a színpad körül állók között.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.