Belföld

Ilyen Európát akar Gyurcsány

A magyar és az európai szuverenitás nem áll szemben egymással - mondta a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, aki Európai Egyesült Államokat akar.

Gyurcsány Ferenc szerint Magyarország az uniós csatlakozáskor nem lemondott szuverenitásról, hanem úgy döntött, hogy annak egy részét közösen gyakorolja. A pártelnök a DK “Tíz év – az Unió és Magyarország” című budapesti konferenciáját megnyitó beszédében úgy fogalmazott: lehetünk egyszerre büszke magyarok és büszke európaiak. Az emberiség történelmét civilizációk történeteként értelmezve a pártelnök azt mondta, a magyarok a nyugati civilizáció tagjai. Ezt a civilizációt a klasszikus görög-római örökség, a zsidó-keresztény hagyományok, a szekularizmus, az egységes jogrend, a társadalmi pluralizmus és az individualizmus jellemzik.

Az egykori miniszterelnök azt mondta, hogy miközben a kultúrák versengenek egymással az dönti el egy civilizáció erejét, hogy mekkora a globális befolyásolóképessége. Arról, hogy melyik civilizáció lesz az uralkodó alapvetően az dönt, milyen a kulturális mintázatuk terjeszkedő képessége, mekkora az a gazdasági erejük és kinek van nagyobb katonai-védelmi képessége. A DK elnöke ezt úgy folytatta, hogy “a civilizációk szoftvere társadalmi, a hardvere pedig állami természetű”, mert akinek meggyengül államisága, annak előbb utóbb megrendül civilizációőrző képessége is.

Gyurcsány feladatnak nevezte, hogy Magyarországnak meg kell küzdeni a nyugati civilizáció alapját adó civilizációs örökségért és a modernitásért. Véleménye szerint ebben a kérdésben a szabadelvű, baloldali polgári közösség – amelyhez önmagát és hallgatóságát sorolta – politikai elképzelései szemben állnak a mai konzervativizmus, az “orbáni konzervativizmussal”. Orbán Viktor politikája történelmi értelemben a nyugatos civilizáció ellen hat és azt gyöngíti – jelentette ki. A nyugati civilizáció megőrzésének második feltétele, az, hogy a Nyugat államai a versengésben erősek legyenek, bírják a tempót Kínával, Japánnal vagy Oroszországgal. Ehhez erős Európára és egy nagyon erős transzatlantista szövetségi rendszerre van szükség – közölte. Orbán Viktor viszont nem erős Európát és nem erős transzatlanti kapcsolatokat akar – tette hozzá.

A DK Európai Egyesült Államokat, föderatív Európát szeretne, ahol Magyarország nemzetállam lenne az európai államban – ismételte meg korábbi kijelentésüket. Hangsúlyozta: eközben nem akarják, hogy megszűnjön a magyar államiság és aki mást állít, az vagy nem érti őket vagy “politikai kútmérgező”. Magyarázatként közölte: nyelvünk, szokásaink megtartásának feltétele, hogy a magyar állam fennmaradjon.

Gyurcsány rövid távon az egyik legnagyobb problémának azt tartja, hogy miközben sokan az 1989-90-es rendszerváltozást tartják a magyar történelem egyik legnagyszerűbb eseményének, addig az emberek többsége saját hétköznapi tapasztalatai alapján azt mondja, hogy korábban jobb volt. A magyar politika egyik legnagyobb konfliktusa, hogy e kérdésre ki, milyen választ ad. A volt kormányfő szerint Orbán Viktor válasza erre a rendszerváltozás relativizálása és a rendszerváltozás történelmi kompromisszumának felmondása, míg a szabadelvű baloldal történelmi feladata az, hogy erre pozitív, progresszív, társadalmi, politikai és gazdasági választ adjon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik