Belföld

Szanyi: Lázár „halál alkalmatlan”

Szanyi Tibor szerint a lényeg, hogy nincs pénz, az EU nem fizeti ki a Magyarországnak járó pénzeket, nem azért, mert gonosz, hanem mert Lázár János kőkeményen elbaltázta, le kellene mondania. Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában az MSZP európai parlamenti listavezetője azt mondta, hogy „ez a figura többszörösen bebizonyította, hogy halál alkalmatlan” a posztra.

A politikus hangsúlyozta: a kormány képtelen egy rendes intézményrendszert felállítani, tavaly egyszer hasonló okok miatt már felfüggesztették a pénzek kifizetését, akkor 75 milliárd forintot bukott az ország. Nem az átalakítással van gond, hanem hogy átláthatatlan a rendszer, el tudják lopni a pénzeket – tette hozzá.

Szanyi Tibor azt mondta: Simicska Lajos vezeti a pénzkivitelt a közösből. Az EP-listavezető szerint a pancserség helyett garanciát kell adni az embereknek. Az EP-választások előtti vitáról a szocialista listavezető azt mondta: nem biztos benne, hogy a Fidesz nem ül le vitatkozni.

A vizsgálat nem befolyásolja a kifizetését

Az Európai Bizottságnak (EB) a magyar fejlesztéspolitikai intézményrendszer átalakításával kapcsolatos vizsgálata sem a 2007-2013-as források kifizetését, sem pedig a 2014-2020-as pályázati időszak indulását nem befolyásolja. Ezt Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációjáért felelős helyettes államtitkára mondta.

Előzőleg Shirin Wheeler, a regionális politikáért felelős Johannes Hahn EU-biztos szóvivője szintén közölte, hogy Brüsszel nem függesztette fel a Magyarországnak szánt kifizetéseket, de választ vár a magyar hatóságoktól azokra az aggodalmaira, amelyek az uniós források felhasználásának magyarországi átszervezésével kapcsolatosak.

Csepreghy Nándor elmondta: a bizottság azt kérte, hogy amíg a vizsgálat nem zárul le, addig – április 15-től – a magyar kormány ne küldjön ki számlákat. Az érintett összeg 350 milliárd forint körül van, az április 15-ét megelőző időszak számláinak kifizetése ugyanakkor zökkenőmentes, ennek köszönhetően mintegy 600 milliárd forint forrás érkezhet a következő hetekben.

Szanyi beintője

Az EU tán ugyanazt csinálja velünk, mint a Kövér házelnök által megbüntetett Szanyi Tibor – kérdés, ha netán a Parlament egyik alelnökét Sneider Tamásnak fogják hívni, az egykori egri skinhead is a jó ízlés és országházi normák nevében hitelesen felszólalva fogja az ilyen reakciókat szankcionálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik