Belföld

Sorsdöntő napok előtt Bajnai, Gyurcsány és Mesterházy

A szociológus az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy Bajnai Gordon helyzete a legkuszább, hiszen ő hivatalosan már lemondott korábbi speciális koordinátori szerepéről. “Tudjuk, hogy elvállalta az EP-lista vezetését, de nem ül be a magyar parlamentbe, és azt is előre bejelentette, hogy nem ül be az unió parlamentjébe sem. E tekintetben nem nagyon lehet tudni, hogy valójában mi szeretne lenni” – fogalmazott Wéber Attila.

Mesterházy pozíciója csak akkor kerül veszélybe az őszi tisztújítás előtt, ha pártja nagyon gyengén szerepel. Az MSZP-elnök – hacsak valami földindulás nem történik – vélhetően helyén marad az önkormányzati választásokig. Akkor viszont “a választási eredményeknek alárendelten az ő pozíciójának helyzete is mindenképpen fel fog vetődni (…), de nem hagyott kétséget azt illetően, hogy újra fog indulni az elnökségért, hacsak valami egészen rendkívüli eredményt nem produkálnak a választásokon és nem lesz rajta egy olyan erős belső és külső nyomás, ami ettől a szándékától eltántoríthatja” – vélte a szakértő.

Gyurcsány Ferenc kockázat nélkül mondhatta, hogy felajánlja lemondását, ha nem jutnak be az Európai Parlamentbe, hiszen a DK nélküle nincs – tette hozzá a szociológus, aki szerint nem egységes a parlamenti választási összefogás megítélése a baloldalon, hiszen az MSZP és az Együtt-PM láthatóan új utakat keres.

Teszt is lehetett, hogy az MSZP felvetette az LMP leendő főpolgármester-jelöltjének támogatását. “Ez üzenet volt a többi volt korábbi Összefogásban részt vevő számára, hogy Horváth Csaba személye nem kőbe vésett, adott esetben lehet alku tárgya. Másfelől jelezte elsősorban a DK-tól és az Együtt-PM-től való távolságtartást. Egyértelműsítették ezzel a szocialisták, hogy adott esetben ellenzéki oldalon lehet más partner is, akivel együttműködnek” – tette hozzá Wéber Attila, aki szerint Schiffer András, az LMP társelnöke másként tekint Mesterházyra, mint a két korábbi miniszterelnökre.

“Schiffer egyértelmű gesztust tett Mesterházy felé, kiemelve őt a kormányváltók csapatából. Jelezte, hogy Mesterházyval hajlandó tárgyalni, ellentétben Bajnaival, akit a főgonosznak, most már Gyurcsánnyal egyenértékűnek tart” – jelezte a szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik