Belföld

Sokan tekernek a zebrán is

Vásárhely24

2014. 04. 29. 10:39

Megszámoltuk, a vásárhelyi biciklisek harmada nem száll le, ha zebrához ér.

bicikli1 (kerekpar)

Szinte nem múlik el hónap, vagy hét, hogy ne történne kisebb-nagyon baleset kerékpárosokkal. Vásárhelyen nagy hagyománya van a kerekezésnek, ehhez mérten hatalmas a kerekpárút-hálózat is, rengeteg a biciklitároló, és újabb utakat építenek jelenleg is.

Lázár János országgyűlési képviselő és Almási István polgármester az ősszel és év elején csaknem minden fórumon hangsúlyozták, Vásárhelyen minden háztartásra két bicikli jut.

bicikli2 (kerekpar)

A sok biciklis védtelensége miatt fokozottan van kitéve a közlekedési baleseteknek, ám nem mindig az autós a hibás. A KRESZ nem tudása, vagy a felelőtlen tekerés sokszor balesetveszélyes helyzetet idéz elő.

Az egyik legnagyobb probléma talán a forgalmas utakon való áttekerés. A biciklisek egy része a zebrát is úgy használja, mintha az csak nekik épült volna, főleg ha az kerékpárúban végződik és folytatódik. Ilyen esetben mindig le kellene szállni, és gyalogosan áttolni a kerékpárt, ám ezt nem mindenki tartja be.

A város három körfogalmánál néztük meg a bicikliseket, hogyan tartják be a KRESZ-t és vigyáznak – elsősorban – saját magukra. 64 zebrán áthajtóból 21-en nem szálltak le, hanem simán áttekertek.

A 21 főből 14-en nők, 7-en férfiak voltak, zömükben ránézésre a középkorosztályból. Volt aki még a zebrán is előzött, volt aki a gyalogost is csaknem elsodorta, volt aki szét sem nézett, és olyat is láttunk, hogy valaki telefonált közben.

Az autósok meglehetősen jól tolerálták mindezt, óvatosan közelítették meg a zebrákat és engedték el a szabálytalanul kerekezőket is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.