Belföld

Sokan tekernek a zebrán is

Megszámoltuk, a vásárhelyi biciklisek harmada nem száll le, ha zebrához ér.

Szinte nem múlik el hónap, vagy hét, hogy ne történne kisebb-nagyon baleset kerékpárosokkal. Vásárhelyen nagy hagyománya van a kerekezésnek, ehhez mérten hatalmas a kerekpárút-hálózat is, rengeteg a biciklitároló, és újabb utakat építenek jelenleg is.

Lázár János országgyűlési képviselő és Almási István polgármester az ősszel és év elején csaknem minden fórumon hangsúlyozták, Vásárhelyen minden háztartásra két bicikli jut.

A sok biciklis védtelensége miatt fokozottan van kitéve a közlekedési baleseteknek, ám nem mindig az autós a hibás. A KRESZ nem tudása, vagy a felelőtlen tekerés sokszor balesetveszélyes helyzetet idéz elő.

Az egyik legnagyobb probléma talán a forgalmas utakon való áttekerés. A biciklisek egy része a zebrát is úgy használja, mintha az csak nekik épült volna, főleg ha az kerékpárúban végződik és folytatódik. Ilyen esetben mindig le kellene szállni, és gyalogosan áttolni a kerékpárt, ám ezt nem mindenki tartja be.

A város három körfogalmánál néztük meg a bicikliseket, hogyan tartják be a KRESZ-t és vigyáznak – elsősorban – saját magukra. 64 zebrán áthajtóból 21-en nem szálltak le, hanem simán áttekertek.

A 21 főből 14-en nők, 7-en férfiak voltak, zömükben ránézésre a középkorosztályból. Volt aki még a zebrán is előzött, volt aki a gyalogost is csaknem elsodorta, volt aki szét sem nézett, és olyat is láttunk, hogy valaki telefonált közben.

Az autósok meglehetősen jól tolerálták mindezt, óvatosan közelítették meg a zebrákat és engedték el a szabálytalanul kerekezőket is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik